Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: «Διαμάχη» ανάμεσα σε Κομισιόν και Eurelectric για τους μετασχηματιστές

ΕΕ: «Διαμάχη» ανάμεσα σε Κομισιόν και Eurelectric για τους μετασχηματιστές
Οι ογκωδέστεροι μετασχηματιστές χρησιμοποιούν περίπου 30% περισσότερο υλικό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι χαλκός
Με αφορμή τους προτεινόμενους νέους κανόνες για τους ηλεκτρικούς μετασχηματιστές, οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με την απόφαση της ΕΕ στον τομέα της ρύθμισης.
 
Σύμφωνα με το Euractiv, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε σκληρά τα τελευταία πέντε χρόνια, καταρτίζοντας κανόνες για να διευκολύνει την απαλλαγή της οικονομίας της ΕΕ από τον άνθρακα - όλα έπρεπε να γίνουν πιο αποδοτικά και να χρησιμοποιούν πιο πράσινα υλικά
 
Οι προσπάθειες αυτές περιλάμβαναν μια ώθηση για να γίνουν οι μετασχηματιστές ηλεκτρικής ενέργειας - απαραίτητοι για τα δίκτυα - πιο ενεργειακά αποδοτικοί, και σε αυτό το πλαίσιο οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες θα μείωναν τις απώλειες ισχύος των μετασχηματιστών έως και 0,5%, αλλά για να επιτευχθεί αυτό, οι συσκευές θα έπρεπε να είναι πολύ πιο ογκώδεις.
 
Για τη βιομηχανία, αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. 
 
Οι αντιδράσεις
 
Στις 30 Μαΐου, ο Stefano Soro, επικεφαλής του τμήματος βιομηχανίας net-zero στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η Madalina Ivanica, επικεφαλής του τμήματος πρώτων υλών, έλαβαν μια επιστολή σχετικά με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Επιτροπής να αναθεωρήσει τους κανόνες ενεργειακής απόδοσης για τον εξοπλισμό του δικτύου. 
 
Η επιστολή, η οποία εστάλη από την ένωση Eurelectric και την ένωση γειτονικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας E.DSO, στόχευε στην ουσία της πρότασης, κάνοντας λόγο για ανεπαρκή σχεδιασμό.
 
Το κείμενο, το οποίο είδε το Euractiv, ανέφερε ότι η όλη διαδικασία της Επιτροπής διεξάγεται χωρίς επαρκή ενσωμάτωση της εκτίμησης των εμπειρογνωμόνων των ενδιαφερομένων μερών, πράγμα που σημαίνει έλλειψη ανταλλαγής απόψεων με τις εταιρείες που αγοράζουν και εγκαθιστούν τις συσκευές. 
 
Η αναμόρφωση των προτύπων απόδοσης των μετασχηματιστών έγινε επίσης σύμφωνα με την έκθεση χωρίς ενδελεχή οικονομική αξιολόγηση, υποστήριξαν οι ενώσεις του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Αυτό είναι το επίκεντρο των ανησυχιών για την πρόταση της Επιτροπής. 
 
Σύμφωνα με τη βιομηχανία, οι ογκωδέστεροι μετασχηματιστές χρησιμοποιούν περίπου 30% περισσότερο υλικό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι χαλκός.
 
Η απόδοση αυτής της επένδυσης θα ήταν αρνητική, σύμφωνα με τον προσφερόμενο υπολογισμό, ενώ τα επιπλέον κέρδη απόδοσης κατά 0,5% ποσοστιαίες μονάδες δεν θα επαρκούσαν για να καλύψουν το κόστος του ακριβού επιπλέον χαλκού.
 
Η επιστολή του κλάδου αναφέρει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των τιμών του χαλκού κατά 60% τα τελευταία τρία χρόνια.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης