EDPR: Στόχος τα 350 MW μέχρι το 2026 με επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ

EDPR: Στόχος τα 350 MW μέχρι το 2026 με επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ
Εγκαινιάσθηκε το δεύτερο αιολικό της πάρκο στη Μαλεσίνα, το "Ερημιά" ισχύος 35 ΜW


Επενδύσεις  700 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να έχει φτάσει στα 350 MW μέχρι το 2026 σχεδιάζει να ολοκληρώσει η EDPR σύμφωνα με το σχεδιασμό της για ανάπτυξη στα έργα ΑΠΕ, όπως είπε χθες ο κ. Διονύσης Ανδρωνάς Γενικός Διεθυντής της EDPR Ελλάδος στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου πάρκου της εταιρείας  «Ερημιά», στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, που πραγματοποιήθηκαν χθες.

 Σημειώνεται ότι  ο αρχικός στόχος ήταν να φτάσει τα  500 MW το 2026 που τελικά παρατείνεται χρονικά λόγω των καθυστερήσεων το μεγάλο έργο στην Εύβοια θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί.

Χθες η εταιρεία εγκαινίασε το δεύτερο αιολικό της πάρκο στη Μαλεσίνα, το "Ερημιά" ,ισχύος 35 ΜW, που μαζί με το πρώτο της αιολικό πάρκο που διαθέτει  στο Λιβάδι, πλέον φτάνει στα 80 MW εγκατεστημένης ισχύος.

Η μητρική εταιρεία EDPR είναι η 4η στον κόσμο στην ανάπτυξη στις ΑΠΕ και έχει παρουσία σε 29 χώρες, σε Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική Ευρώπη και Ασία. Από το 2018 έχει παρουσία στην Ελλάδα με το πρώτο αιολικό πάρκο της εταιρεία το Λιβάδι ισχύος 45 MW , που εγκαινιάστηκε το 2021 και μπήκε στην αγορά με διαγωνισμό. Το 2018 μπήκε στον πρώτο διαγωνισμό και από τότε σε κάθε διαγωνισμό που συμμετείχε κέρδιζε και από ένα έργο.

EDPR_Erimia-910x521_1.jpg

 

Ακόμη δύο έργα επιπλέον 80 MW που έχουν λάβει ταρίφες από διαγωνισμούς, αναμένεται να ηλεκτριστούν το 2024. Παράλληλα, τέλος του 2023 ξεκίνησαν ακόμη δύο έργα ισχύος 80 MW στη Βοιωτία, για τα οποία υπάρχουν συμφωνίες PPA με την Metlen, και θα ηλεκτριστούν το 2025.

Η μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας, γίνεται στην Εύβοια, και είναι ισχύος 500 MW το οποίο θα αναπτυχθεί από κοινού με την Motor Oil (Anemos). Σε αυτό κατά 51% συμμετέχειη EDPR και 49% η Anemos. Για αυτό το έργο αναμένει την άδεια εγκατάστασης ενώ έχει πάρει όρους σύνδεσης. Για τον τρόπο διάθεσης της παραγόμενης ενέργειας του έργου, όπως σημείωσε ο κ. Ανδρωνάς,  όλες οι εναλλακτικές είναι ανοιχτές καθώς η αγορά είναι σε μετάβαση. Είναι μια επένδυση πάνω από 500 εκ. ευρώ και αποτελείται από δύο έργα το Ευβοικός Βορέας και το  Sofrano  που έχει από κοινούμε την Anemos της Motor Oil και το Αίολος στην Κάρυστο που ανήκει στην EDPR.
2_62.png


33333.jpg

Όσον αφορά την κατασκευή προηγείται  Sofrano που τα πρώτα στάδια κατασκευής, θα ξεκινήσουν εντός του 2025.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας  περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες. Στην αποθήκευση η εταιρεία έχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο 3 GW. Οι μπαταρίες αυτές λόω της θέσης τους κοντά σε έργα μπορούν είτε να γίνουν αυτόνομα έργα είτε να γίνουν μέρος υβριδικών έργων.

 

20240612_115817_1.jpg
Χαμηλότερα ο πήχης των επενδυτικών σχεδίων διεθνώς

Ο όμιλος EDPR προχώρησε σε αναδιοργάνωση των σχεδίων του από τα 20 δισ. επενδύσεων στην 5ετία πλέον στα 12 δισ. με στόχο να προσθέτει 3 GW νέων ΑΠΕ το χρόνο από 4-5 GW /ετησίως που ήταν. Η αλλαγή των σχεδίων προς το πιο ρεαλιστικό είναι μια προσαρμογή που κρίθηκε αναγκαία καθώς απαιτείται να προηγηθούν επενδύσεις στα δίκτυα που ακόμη δεν έχουν γίνει.

Πλεονέκτημα για την ισπανοπορτογαλλική EDPR είναι η εμπειρία της στη λειτουργία σε μια αγορά με περικοπές και αρνητικές τιμές.  Οι αρνητικές τιμές, σημείωσε ο κ.Ανδρωνάς, επηρεάζουν την βιωσιμότητα των έργων αλλά η επίδρασή τους, εξαρτάται από τον τρόπο που κάθε εταιρεία κάνει διαχείριση ενέργειας αλλά και τον Κανονισμό που θα καθορίζει τη σειρά που θα μπαίνουν τα έργα στην αγορά.

Για την εταιρεία, όριο στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, δεν υπάρχει στο βαθμό που δημιουργηθούν νέα δίκτυα και αυξηθεί η διασυνοριακή δραστηριότητα. "Αν τα έργα στα δίκτυα προχωρήσουν , όλοι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να επενδύσουν", τόνισε ο κ. Ανδρωνάς.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης