Τελευταία Νέα

Αποθήκευση: Επιδότηση μόνο για τα νησιά σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Αποθήκευση: Επιδότηση μόνο για τα νησιά σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Τι σχεδιάζει για τα υβριδικά συστήματα

 

Δράσεις για την επιδότηση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας αλλά και υβριδικών συστημάτων (δηλαδή μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες) στα ελληνικά νησιά σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, για υβριδικά συστήματα υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια 133 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ποσό να αυγατίσει και να προστεθούν σε αυτό άλλα 195 εκατ. ευρώ.

Όλα εξαρτώνται από τα κονδύλια που τελικά θα συγκεντρωθούν στο Ταμείο από τους πλειστηριασμούς των 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Στο σενάριο που οι τιμές των δικαιωμάτων κινηθούν σε υψηλά επίπεδα τότε μπορεί εντός της επόμενης διετίας να συγκεντρωθούν έως και 3 δισ. ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση το ποσό που θα διατεθεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρίες μπορεί συνολικά να φτάσει και 330 εκατ. ευρώ και να επιδοτήσει κατά 50% καταναλωτές όλων των κατηγοριών. Ακόμη, 210 εκατ. ευρώ μπορεί να ενισχύσουν μονάδες ΑΠΕ με αποθήκευση, με επιδότηση 42%, άλλα 160 εκατ. ευρώ μπορεί να επιδοτήσουν μονάδες ΑΠΕ με μπαταρία πίσω από τον μετρητή και 152 εκατ. ευρώ αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (standalone).

Βιώσιμα τα έργα

Όσον αφορά για τους διαγωνισμούς για αποθήκευσης ενέργειας που θα έτρεχαν το επόμενο διάστημα για μονάδες σε όλη τη χώρα (ο τρίτος διαγωνισμός για 300 MW με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και εκείνος για 175 MW με τα 85 εκατ. του REPpowerEu) το επιτελείο του ΥΠΕΝ σχεδιάζει μια τελείως διαφορετική φόρμουλα.
Ουσιαστικά, με βάση την εκτίμηση ότι οι τεχνολογίες αποθήκευσης έχουν ωριμάσει, τα έργα θα μπορούν να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά και να είναι βιώσιμα , χωρίς να απαιτείται ούτε λειτουργική αλλά ούτε και επενδυτική ενίσχυση.

Σε αυτή τη λογική θα τρέξουν προσκλήσεις από το ΥΠΕΝ και όσοι προκριθούν θα πάρουν προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα. Οι συμμετέχοντες θα προκρίνονται είτε βάσει χρονικής προτεραιότητας, είτε με διάφορα κριτήρια που εξετάζεται να τεθούν όπως είναι π.χ. ο χρόνος ηλέκτρισης των έργων.

Προώθηση έργων

Στόχος είναι η προώθηση έργων ισχύος 1,5 GW (standalone μπαταριών, προσθήκη συσσωρευτών σε εν λειτουργία έργα ΑΠΕ και εγκατάσταση μπαταριών για αυτοκατανάλωση) επιπλέον των 700 MW που έχουν ήδη εξασφαλίσει «ταρίφα» και επενδυτική ενίσχυση, μέσω των δύο πρώτων διαγωνισμών της ΡΑΑΕΥ με κονδύλια του ΤΑΑ.

Εάν ο νέος σχεδιασμός τελικά δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δηλαδή στις προσκλήσεις του ΥΠΕΝ δεν ανταποκριθούν οι επενδυτές, τότε δεν αποκλείεται να προχωρήσει κάποιος διαγωνισμός ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίζει μόνο επενδυτική και όχι λειτουργική ενίσχυση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης