Iταλική De Nora: Οι παραγγελίες είναι ήδη ίσες με την παραγωγή νέων gigaεργοστασίων ηλεκτρολύτη

Iταλική De Nora: Οι παραγγελίες είναι ήδη ίσες με την παραγωγή νέων gigaεργοστασίων ηλεκτρολύτη

 Τέλη του 2025 θα έιναι έτοιμο το εργοστάσιο

 

Το Industrie De Nora ξεκίνησε την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρολύτη της Ιταλίας την Τρίτη για να καλύψει την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για πράσινο υδρογόνο, το οποίο αποτελεί μέρος των σχεδίων της ΕΕ για αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας.

Το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται από τη διάσπαση του νερού μέσω ηλεκτρόλυσης, θεωρείται επίσης από ορισμένους ως πιθανή λύση στο πρόβλημα της αποθήκευσης περίσσειας ανανεώσιμης ενέργειας όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να παράγει 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους και να εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου έως το 2030 σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα όταν καίγονται, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της De Nora, Paolo Dellacha, δήλωσε σε εκδήλωση για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών στο νέο εργοστάσιο ότι ο όμιλος είχε ήδη παραγγελίες για να πουλήσει συσκευές ηλεκτρόλυσης ικανές να παράγουν υδρογόνο με χωρητικότητα 2 γιγαβάτ (GW).

Αυτό είναι ίσο με την ετήσια παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου, η οποία θα κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Θα επωφεληθεί έως και 63 εκατ. ευρώ σε δημόσιες επιχορηγήσεις καθώς θεωρείται στρατηγικό σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.
Αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026.

"Οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική ανάγκη για ηλεκτρολύτες ποικίλλουν πολύ και οι ειδικοί λένε τώρα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χρειαστεί δυναμικότητα 100 GW ή περισσότερο έως το 2030... αυτοί οι αριθμοί μας κάνουν να ελπίζουμε σε ένα πολύ σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης", δήλωσε ο Dellacha στην εκδήλωση.

Μια κοινοπραξία μεταξύ της Saudi Arabia Acwa Power και της Air Products για την κατασκευή του NEOM Green Hydrogen Project είναι μεταξύ των πελατών της De Nora για συσκευές ηλεκτρόλυσης, είπε.
Εν τω μεταξύ, η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστρία υπέγραψαν τον Μάιο συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη δικτύου μεταφοράς υδρογόνου από τη νότια Μεσόγειο στη βόρεια Ευρώπη.
Ένας όμιλος εταιρειών συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Snam έχει συνεργαστεί για την κατασκευή του αγωγού SoutH2 μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, με οικονομική δέσμευση άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Snam, Στέφανο Βενιέ, δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης της Τρίτης ότι ο όμιλος είναι "πολύ ικανοποιημένος με το μερίδιό του στην De Nora".
Η Snam κατέχει σχεδόν το 22% της De Nora, έχοντας πουλήσει μέρος του αρχικού της μεριδίου μετά τη δημοσιοποίηση του ομίλου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης