Η νορβηγική Yara εγκαινίασε τη μεγαλύτερη μονάδα πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη

Η νορβηγική Yara εγκαινίασε τη μεγαλύτερη μονάδα πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη
Η Yara στοχεύει να παράγει έως και 20.500 τόνους πράσινης αμμωνίας ετησίως, η οποία θα μπορεί να μεταποιηθεί περαιτέρω σε 60.000-80.000 τόνους λιπάσματος
Η νορβηγική εταιρεία λιπασμάτων Yara εγκαινίασε τη Δευτέρα (10/6) μια μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας στην πόλη Porsgrunn της Νορβηγίας, η οποία με δυναμικότητα 24 MW είναι η μεγαλύτερη που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της στην Ευρώπη μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, πριν από την έναρξη λειτουργίας του έργου Porsgrunn, τρεις εγκαταστάσεις των 20 MW – το εργοστάσιο πράσινου χάλυβα της Ovako στη Σουηδία, η μονάδα Puertollano της Iberdrola στην Ισπανία και η μονάδα P2X στη δυτική Φινλανδία - είχαν διεκδικήσει τον τίτλο της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής υδρογόνου στην Ευρώπη.

Η Yara αναφέρει ότι έχει ήδη παράγει τις πρώτες ποσότητες λιπασμάτων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία παραδίδει στον σουηδικό αγροτικό συνεταιρισμό Lantmännen,  χρησιμοποιώντας αμμωνία από την μονάδα της στο Porsgrunn.

Η νορβηγική εταιρεία υπέγραψε πέρυσι συμφωνία με την εταιρεία αλευρόμυλων Bindewald & Gutting Milling Group και την αλυσίδα αρτοσκευασμάτων Harry Brot για την προμήθεια πράσινου λιπάσματος για τις γερμανικές καλλιέργειες δημητριακών.

Επίσης, η εταιρεία υπέγραψε επιστολή προθέσεων με τη λιανική εταιρεία Reitan Retail, τον όμιλο αλευροποιίας Norgesmøllene και τον αγροτικό συνεταιρισμό Felleskjøpet Agri για την παραγωγή πράσινων λιπασμάτων με βάση το υδρογόνο για την καλλιέργεια βρώμης για ψωμί.

10 τόνοι H2 την μέρα

Ο ηλεκτρολύτης PEM 24 MW στο Porsgrunn, που αγοράστηκε από την ITM Power, θα τροφοδοτείται με υδροηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή 10 τόνων H2 την ημέρα.

Από αυτή την ποσότητα υδρογόνου, η Yara θα παράγει έως και 20.500 τόνους πράσινης αμμωνίας ετησίως, η οποία θα μπορεί να μεταποιηθεί περαιτέρω σε 60.000-80.000 τόνους λιπάσματος.

Την ίδια στιγμή, η νορβηγική εταιρεία τονίζει επίσης ότι η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) θα είναι η κύρια μέθοδος για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις δραστηριότητές της.

«Η ανανεώσιμη αμμωνία αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ της απαλλαγής από τον άνθρακα, ωστόσο η ανάπτυξή της σε μεγάλη κλίμακα απαιτεί χρόνο», δήλωσε ο Hans Olav Raen, επικεφαλής του τμήματος καθαρής αμμωνίας της Yara.

«Καθώς ο κόσμος πλησιάζει στο έτος-ορόσημο 2030, εργαζόμαστε επίσης για την παραγωγή αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα με CCS, ώστε να καταστεί δυνατή η οικονομία του υδρογόνου και να αναπτυχθούν οι αναδυόμενες αγορές για αμμωνία χαμηλών εκπομπών».

Πρωτοπόρος σε έργα CCS

Νωρίτερα φέτος, η Yara ξεκίνησε την κατασκευή υποδομών CCS για την μονάδα στο Sluiskil, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο για την παραγωγή αμμωνίας και ορυκτών λιπασμάτων.

Η νορβηγική εταιρεία σχεδιάζει να δεσμεύει 800.000 τόνους CO2 ετησίως, να υγροποιεί το αέριο του θερμοκηπίου και να το μεταφέρει για υποθαλάσσια αποθήκευση μέσω του εμβληματικού έργου Northern Lights της χώρας από το 2025.

Η εταιρεία αναπτύσσει περαιτέρω δύο μεγάλης κλίμακας έργα γαλάζιας αμμωνίας στις ΗΠΑ, αν και βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα οποία αναμένεται να αξιοποιήσουν τις πολύ φθηνότερες τιμές του αμερικανικού αερίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Yara βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εισαγωγή πράσινης αμμωνίας από το Ομάν, όπου οι υψηλοί αιολικοί και ηλιακοί πόροι αναμένεται να οδηγήσουν σε πολύ χαμηλότερες τιμές του ανανεώσιμου υδρογόνου και των παραγώγων του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης