Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τριπλασιάσει το ρυθμό κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων (Montel)

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τριπλασιάσει το ρυθμό κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων (Montel)
Τι γράφει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής του Ην. Βασιλείου
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τριπλασιάσει τον ρυθμό κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αν δεν θέλει να χάσει κατά 18 χρόνια τον στόχο για παραγωγή 50 GW έως το 2030, δήλωσε το Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής.

Σύμφωνα με το Montel, σήμερα έχουν εγκατασταθεί μόνο 15 GW, ενώ ο στόχος αυτός αποτελεί το κλειδί για την απαλλαγή της χώρας από τον άνθρακα, αν και είναι απίθανο να υλοποιηθεί μέχρι το 2048 με τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, πρόσθεσε το Ινστιτούτο σε νέα έκθεσή του.

Μολονότι η Βρετανία διαθέτει τις πιο ώριμες βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας στην αιολική ενέργεια, με βάση τα στοιχεία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μειώσει την ενεργειακή του εξάρτηση, τονώνοντας παράλληλα τη μεταποιητική του βιομηχανία, με την εγχώρια παραγωγή περισσότερων εξαρτημάτων για τις ανεμογεννήτριες», έγραψε στην έκθεσή του το Ινστιτούτο.

«Μια επένδυση ύψους 3,2 δισ. λιρών σε μεταποιητικές εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ιδίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», προστίθεται στην έκθεση.

Οι κίνδυνοι

Η μη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας θα έθετε σε κίνδυνο τον κλιματικό στόχο της χώρας, θα υπονόμευε την ενεργειακή ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου και θα έχανε τον στόχο για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, με τη χώρα να στοχεύει στην πλήρη απανθρακοποίηση έως το 2035.

Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει θέσει ως στόχο το 2030, με την ενέργεια να αποτελεί βασικό άξονα της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας για τις γενικές εκλογές.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει την ευκαιρία να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης όχι μόνο στην αιολική ενέργεια αλλά και στην κατασκευή αιολικών συστημάτων», δήλωσε η Simone Gasperin, συνεργάτης του Ινστιτούτου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης