Ενέργεια

Bill Gates: Φέρνει την «επανάσταση» στην πυρηνική ενέργεια των ΗΠΑ

Bill Gates: Φέρνει την «επανάσταση» στην πυρηνική ενέργεια των ΗΠΑ
Η TerraPower, συνιδρυτής της οποίας είναι ο Gates, επιδιώκει να φέρει την «επανάσταση» στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Η εταιρεία TerraPower του Bill Gates, ξεκίνησε τη Δευτέρα (10/6) την κατασκευή του πρώτου αμερικανικού πυρηνικού σταθμού νέας γενιάς, στο Kemmerer του Wyoming, και ταυτόχρονα της πιο προηγμένης πυρηνικής εγκατάστασης στον κόσμο.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ασφαλή, άφθονη, μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενέργεια», δήλωσε ο Gates σύμφωνα με το Associated Press, ενώ πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας να πετύχουν έργα όπως αυτό».

Ο Gates είπε στο ακροατήριο που συγκεντρώθηκε στο Wyoming τη Δευτέρα ότι «στέκονται μπροστά σε κάτι που σύντομα θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο του ενεργειακού μέλλοντος της Αμερικής».

Η TerraPower, συνιδρυτής της οποίας είναι ο Gates, επιδιώκει να φέρει την «επανάσταση» στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τη Δευτέρα έγινε η πρώτη διάνοιξη εδάφους στην αμερικανική πόλη για την προετοιμασία του χώρου για την κατασκευή αντιδραστήρα.

Νάτριο αντί νερού για την ψύξη

Να σημειωθεί ότι η TerraPower υπέβαλε τον Μάρτιο αίτηση για την έγκριση άδειας κατασκευής ενός προηγμένου πυρηνικού αντιδραστήρα που χρησιμοποιεί νάτριο αντί για νερό για ψύξη.

Ενώ η τεχνολογία για αντιδραστήρες χωρίς ψύξη με νερό είναι διαθέσιμη εδώ και αρκετό καιρό, το έργο της TerraPower στο Wyoming αποτελεί το πρώτο εγχείρημα σε εμπορική κλίμακα.

Ο σταθμός Naughton

Η νέα εγκατάσταση βρίσκεται δίπλα σε έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που καίει άνθρακα, συγκεκριμένα τον σταθμό Naughton Power Plant, ο οποίος θα σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα το 2026, χρησιμοποιώντας πλέον φυσικό αέριο, το οποίο επίσης θα διακόψει γύρω στο 2036, καθώς το Naughton σχεδιάζει να λάβει καθαρή ενέργεια από τον αντιδραστήρα TerraPower.  

Η πυρηνική εγκατάσταση τέτοιου τύπου αποτελεί το στοίχημα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η οποία αναπτύσσει επίσης αντιδραστήρες που βασίζονται στο νάτριο για ψύξη.

Η ρωσική Rosatom μόλις έλαβε έγκριση για την τοποθεσία της νέας πυρηνικής μονάδας BN-1200 στην περιοχή Sverdlovsk.

Ο BN-1200 είναι ένας ταχύς αντιδραστήρας που ψύχεται με νάτριο και θα χρησιμεύσει τελικά ως η μονάδα 5 του έργου του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Beloyarsk της περιοχής.

Η Rosatom σχεδιάζει να λάβει άδεια για την κατασκευή του BN-1200 το 2027, σύμφωνα με το Nuclear Engineering International.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης