Οι νέες ισσορροπίες στην Ευρώπη και η κλιματική πολιτική
Τα αποτελέσματα έδειξαν «μια ελαφριά στροφή προς τα δεξιά, προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες δεν είναι ενθουσιώδεις για θέματα ενέργειας και κλίματος», δήλωσε ο Γάλλος δικηγόρος στον τομέα της ενέργειας Arnaud Gossement στον Montel.
«Υπάρχει αβεβαιότητα για τις συμμαχίες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε, επισημαίνοντας ότι η κεντροφιλελεύθερη παράταξη Renew Europe (RE) δεν είναι πλέον πιθανό να προεδρεύει της επιτροπής περιβάλλοντος τώρα που είχε χάσει 23 έδρες.
«Είναι ένα πρώτο χτύπημα – η προεδρία μιας επιτροπής σάς επιτρέπει να πιέζετε για την υιοθέτηση κειμένων, οπότε αν οι Renew δεν προεδρεύουν πλέον στην επιτροπή, είναι κακό».
Γαλλικές εκλογές
Οι συμμετέχοντες στην αγορά εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τις συνέπειες της απόφασης του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές χθες το βράδυ, αφού το ακροδεξιό κόμμα National Rally της Marine Le Pen, να κερδίζει το 31,36% των ψήφων, διπλάσιο ποσοστό από το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν.
Τα προσωρινά αποτελέσματα από το απόγευμα της Δευτέρας δίνουν στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) 186 έδρες, στους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) 134 έδρες και στο κεντροφιλελεύθερο Renew Europe (RE) 79 έδρες, που μαζί αποτελούν πλειοψηφία 399 εδρών στην αίθουσα των 720 εδρών.
Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), που βρίσκονται στα δεξιά του ΕΛΚ, έλαβαν 73 έδρες, τέσσερις έδρες περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές του 2019. Το Identity and Democracy (I&D), πιο δεξιά από το ECR, κέρδισε 58 έδρες , εννέα περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές.
«Σκοτώνετε τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»
Αν και η επιστροφή στην Πράσινη Συμφωνία θα ήταν «μάλλον περίπλοκη» δεδομένου ότι οι στόχοι είχαν ήδη τεθεί, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν πρωτίστως εθνικό ζήτημα, δήλωσε ο Nicolas Goldberg, Γάλλος εμπειρογνώμονας ενέργειας στην Colombus Consulting.
Εάν το National Rally γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στην Κάτω Βουλή της Γαλλίας μετά τις εκλογές - με τον πρώτο γύρο να έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου και την τελική ψηφοφορία στις 7 Ιουλίου - ο Goldberg αμφιβάλλει ότι η Γαλλία θα επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της για το 2030.
«Στο ενεργειακό πρόγραμμα του National Rally, δεν υπάρχει αιολική ενέργεια, δεν υπάρχει ηλιακή ενέργεια, θέλουν να δαπανήσουν τα πάντα με πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά τα μελλοντικά EPR [πυρηνικοί αντιδραστήρες] δεν θα παράγονται μέχρι το 2037», πρόσθεσε ο Goldberg.
Ο Phuc-Vinh Nguyen, ερευνητής στο Ινστιτούτο Jacques Delors, προειδοποίησε ότι το I&D θα μπορούσε να προσελκύσει άλλους δεξιούς ευρωβουλευτές και θα χρειαζόταν μόνο περίπου 30 για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο κοινοβούλιο.
Εάν το National Rally κερδίσει το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού τον επόμενο μήνα, θα μπορούσε να στείλει έναν υπουργό Ενέργειας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ που θα «σκοτώσει τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.
Ανησυχεί η βιομηχανία της Γερμανίας
Η ένωση βιομηχανίας BDI της Γερμανίας εκτιμά ότι η στροφή προς τη «λαϊκιστική δεξιά» ήταν ένα ανησυχητικό μήνυμα.
Το κεντροδεξιό μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ήρθε πρώτο με περίπου 30% των ψήφων, αλλά η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία κέρδισε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό με 16%, μπροστά από τον κυβερνώντα κεντροαριστερό συνασπισμό υπό την ηγεσία του SPD.
Ωστόσο, η σωρευτική υποστήριξη για το SPD, το CDU/CSU, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες εξακολουθούσε να ανέρχεται σε περίπου 61% των ψήφων και έτσι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική στη Γερμανία, ανέφερε το BDI, προσθέτοντας ότι προέτρεψε το κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στην αναζωογόνηση της οικονομίας.
Ο Enzo Moavero Milanesi, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, είπε στον Montel ότι η στροφή προς τα δεξιά θα μπορούσε «θα μπορούσε να μειώσει τη νομοθετική δράση» στο κοινοβούλιο γύρω από τους κλιματικούς στόχους και «να αλλάξει τις ευρωπαϊκές πολιτικές».
www.worldenergynews.gr