Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πιθανότητα ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ηφαίστεια λάσπης στη Θάλασσα της Νορβηγίας

Πιθανότητα ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ηφαίστεια λάσπης στη Θάλασσα της Νορβηγίας

Η αποστολή EXTREME24 ανακάλυψε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, στοιχείο που δεν μπορεί να αποκλείσει και ποσότητες παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων

Ανακάλυψη στη Νορβηγία και συγκεκριμένα στη δυτική Θάλασσα Μπάρεντς, ενδέχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο χώρο των καυσίμων.

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα offshore-mag.com, η αποστολή EXTREME24 ανακάλυψε στη θαλάσσια περιοχή της σκανδιναβικής χώρας 10 νέα ηφαίστεια λάσπης, σε βάθη 440-480 μέτρων.

Η ομάδα επί του ερευνητικού σκάφους Kronprins Haakon, περιελάμβανε τον Rune Mattingsdal ο οποίος είναι γεωλόγος από τη Νορβηγική Διεύθυνση Υπερακτίας Ακτοπλοΐας (NOD).

Αυτό σχεδιάστηκε κυρίως για να πραγματοποιήσει περαιτέρω μελέτες του ηφαιστείου λάσπη Borealis, του δεύτερου που καταγράφηκε στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.

Τα ηφαίστεια λάσπης είναι συσσωρεύσεις αργίλου ή άλλου λεπτόκοκκου υλικού που έχει εκρεύσει στα πυθμένα της θάλασσας της επιφάνειας της γης, συνοδευόμενες από αέριο, νερό και μερικές φορές πετρέλαιο.

Η περιοχή που εξετάστηκε ήταν μέρος του γύρου αδειοδότησης APA το 2023, με την ομάδα να επιλέγει αρκετούς τύμβους στον βυθό για περαιτέρω έρευνα, λόγω της σεισμικής τους απεικόνισης.

Τα ηφαίστεια επαληθεύτηκαν χρησιμοποιώντας ηχώ πολλαπλών ακτίνων και ROV.

Δείγματα αερίων και ιζημάτων ελήφθησαν από τα περισσότερα ηφαίστεια λάσπης για βιοστρωματικές και γεωχημικές αναλύσεις.

Σύμφωνα με τον Mattingsdal, ο στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η ηλικία της λάσπης και να προσδιοριστεί από πού μπορεί να προκύψει το αέριο και πιθανοί άλλοι υδρογονάνθρακες.

«Τα ηφαίστεια λάσπης σε όλο τον κόσμο συνδέονται συχνά με κοιτάσματα υδρογονανθράκων και ως εκ τούτου μπορεί να παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε σχέση με την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης