Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Αισιοδοξία για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του πετρελαιαγωγού Ιράκ-Τουρκίας

Reuters: Αισιοδοξία για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του πετρελαιαγωγού Ιράκ-Τουρκίας

Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις Ιράκ - Κουρδιστάν προκειμένου να επέλθει συμφωνία  

Μετά από 15 μήνες συνεχόμενης διακοπής εξαγωγών πετρελαίου μέσω του πετρελαιαγωγού Ιράκ-Τουρκίας (ITP), φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν τον Μάρτιο του 2023, όπως αποκάλυψε το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την Κυριακή 9/6 με αξιωματούχους της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας.

Στα τέλη Μαΐου, το Υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ κάλεσε για συνάντηση και μάλιστα «το συντομότερο δυνατό», το υπουργείο φυσικών πόρων του Κουρδιστάν και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί για να επιτευχθεί συμφωνία επανέναρξης των εξαγωγών πετρελαίου μέσω αγωγού προς το τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν.

Η κυκλοφορία μέσω του πετρελαιαγωγού Ιράκ-Τουρκίας (ITP) ο οποίος κάποτε διαχειριζόταν περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, έχει σταματήσει από τον Μάρτιο του 2023 (έχει κολλήσει σε νομικό και οικονομικό κενό) και οι συνομιλίες για την επανέναρξη των εξαγωγών έχουν σταματήσει.

 

Αιτία των διαφορών από το 1973…

Η κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ και της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο βορρά έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ροές μέσω του ITP σταμάτησαν όταν το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο με έδρα το Παρίσι σε μια μακροχρόνια υπόθεση διαιτησίας έκρινε ότι η Άγκυρα είχε παραβιάσει διατάξεις μιας συνθήκης του 1973 διευκολύνοντας τέτοιες εξαγωγές χωρίς τη συγκατάθεση της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης