Τελευταία Νέα
Απόψεις

Ευρωεκλογές: Το σημαντικό πολιτικό μήνυμα και το βασικό στίγμα για τα ευρωπαϊκά ρίσκα

Ευρωεκλογές: Το σημαντικό πολιτικό μήνυμα και το βασικό στίγμα για τα ευρωπαϊκά ρίσκα
Η διπλή σημασία των Ευρωεκλογών σε εσωτερικό και ευρωπαϊκό μέτωπο
Σχετικά Άρθρα
Με δεδομένη την μεγάλη απoχή σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, η σημασία των Ευρωεκλογών δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Κατά πρώτον γιατί έχουν ένα πολιτικό μήνυμα μεγάλου ειδκού βάρους για όλους τους πολιτικούς πρωταγωνιστές.

Δεύτερον
γιατί η ψήφος θα καθορίσει τη νέα δομή του Ευρωκοινοβουλίου, την ώρα που η κριτική ιδιαίτερα σε θέματα γύρω από την γεωπολιτική, την άμυνα, την ενέργεια και την βιομηχανία διατυπώνεται από σημαντικούς παράγοντες που εκπροσωπούν βασικές τάσεις στην ΕΕ και η σημερινή επικεφαλής της Επιτροπής Ursula von der Leyen βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων.

H πολιτική πλευρά

Το πολιτικό μύνημα είναι σαφές: Μια διακριτή διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας ανανεώνει και αναβαπτίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει 3 χρόνια μπροστά του για να εξαντλήσει την δεύτερη τετραετία.Παράλληλα ένα αποτέλεσμα όπως το καταγράφουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, αφήνει την κεντροαριστερά στην αντιπολίτευση, πολυδιασπασμένη και μακριά από την όποια διεκδίκηση της εξουσίας.

Κυρίως θα δώσει την δυνατότητα στον Κασσελάκη να ενθηλακώσει την θέση του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως τίποτε παραπάνω, αφού την ίδια ώρα θα ανοίξει η συζήτηση για νέα αλλά και παλαιά ονόματα, που εκ των πραγμάτων θα μπουν στο παιχνίδι του ευρύτερου πολιτικού χώρου. Το ΠΑΣΟΚ αν δεν συσπειρωθεί και αντεπιτεθεί την ύστατη στιγμή κινδυνεύει να καταστεί ο ηττημένος των εκλογών.

Η οικονομία για να συνεχίσει την σταθερά ανοδική της πορεία ( 2,1% ανάπτυξη στο α΄τρίμηνο) σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλές γεωπολιτικές αβεβαιότητες χρειάζεται ένα σταθερό πολιτικό κλίμα, χωρίς πολλές τυπανοκρουσίες και μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική, που θα μεγιστοποιήσει τις επενδύσεις και θα ανεβάσει την εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η χώρα έχει να καλύψει πολύ δρόμο ακόμα σε σχέση με την χαμένη δεκαετία των μνημονίων, για να εξασφαλίσει μια διαχεόμενη ανάπτυξη που θα δώσει σιγουριά στην κοινωνία για το μέλλον.


Το ευρωπαϊκό ρίσκο

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΕ στο σύνολό της θα πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που αφορούν την άμυνα και ασφαλειά της, την ενεργειακή της πολιτική που θα καθορίσει το κλιματικό αποτύπωμα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και την παραγωγική της βάση.

Τα ρίσκα είναι αυξημένα με το μέτωπο της Ουκρανίας ανοιχτό και τις αμερικανικές εκλογές να πλησιάζουν.  Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας προς το παρόν ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που δημιούργησε αυτός ο πόλεμος  Είναι πλέον λεπτές οι γραμμές που χωρίζουν την διαχείριση της πολεμικής συγκρουσης με την μορφή που έχει σήμερα από μια ευρύτερη πολεμική εμπλοκή και ο βασικός εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι μόνο η Ατλαντική Συμμαχία.

Η αμυντική πολιτική της Ευρώπης που αναθεωρείται απέχει πολύ από να τα εξασφαλίζει από μόνη της  μια αξιόπιστη θωράκιση, την στιγμή μάλιστα που οι εστίες ανάφλεξης μετά και την Μέση Ανατολή είναι περισσότερες από μια.


Ενέργεια: Το αμφισβητούμενο asset

Οι επικρίσεις για την ενεργειακή πολιτική είναι πολλές και διατυπώνουν τεράστια κενά στην στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Παράλληλα σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες της IEA η Ευρώπη θα υστερήσει έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας στους στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές, ενώ οι υπερδυνάμεις των άλλων ηπείρων στηρίζουν με προγράμματα και κονδύλια τις παραγωγικές τους επενδύσεις καθαρής ενέργειας, όπως οι ΗΠΑ με το IRA .

Η Ευρώπη αντίθετα με τον περίφημο φόρο CBAM άφησε μεγάλα ερωτήματα στην πολιτική της, επιτρέποντας ουσιαστικά στην ενεργειακή οικονομία της Κίνας και άλλων τρίτων χωρών να μπορούν να αξιοποιήσουν την συγκυρία κατά βούληση.

Θυμίζουμε ότι στην κρίση χρέους πριν από 10 χρόνια πήρε παρά πολύ χρόνο στην Ευρώπη, για να βρει τα σωστά μετρα και αν δεν ήταν ο Μάριο Ντράγκι, που φέρεται να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις έναντι της von der Leyen, είναι αμφίβολλο αν θα μπορούσαμε να είχαμε μιλήσει για το τότε τέλος των αβεβαιοτήτων της αγοράς χρέους.

Για όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που θα πάρουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες την Κυριακή και ποιοί θα είναι αυτοί, που θα επικρατήσουν την ώρα μάλιστα που οι πιο δεξιές δυνάμεις αμφισβήτησης εδραιώνουν τα ποσοστά τους, έχοντας υιοθετήσει διαφορετικές προτεραιότητες.

Συμπερασματικά η διαδικασία των Ευρωεκλογών είναι κάθε άλλο από μια αδιάφορη πολιτική ψηφοφορία, αλλά έχει τεράστια σημασία για τον κοινό τόπο των εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

WEN

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης