Το γάλα αγελάδων που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών περιέχει έναν τεράστιο αριθμό ιικών σωματιδίων, σύμφωνα με νέα δεδομένα.
Η έρευνα που φέρνει στην δημοσιότητα το nature.com, έρχεται να προστεθεί στις αποδείξεις εκείνες που δείχνουν ότι η διαδικασία του αρμέγματος πιθανόν να έχει οδηγήσει στη μετάδοση του ιού σε πολλές αγελάδες, άλλα παραγωγικά ζώα και ενδεχομένως στους ανθρώπους.
Βέβαια, αυτό είναι πολύ καλύτερο σενάριο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με το σενάριο ο ιός να μεταφερόταν μέσω του αέρα, γιατί τότε η αντιμετώπισή του θα ήταν πολύ πιο δύσκολη.
«Είναι καλά νέα ότι πιθανώς ο ιός εξαπλώνεται με τη διαδικασία του αρμέγματος», λέει ο Martin Beer, ιολόγος στο Ομοσπονδιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Υγεία των Ζώων στο Greifswald της Γερμανίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στις διαδικασίες αρμέγματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία και να αποφευχθούν οι μολύνσεις στον άνθρωπο.
Ένας ιός που «ταξιδεύει»
Από τότε που απομονώθηκε για πρώτη φορά το 19963, ο επικίνδυνος ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 έχει προκαλέσει επιδημίες σε οικόσιτα και άγρια πτηνά σε όλο τον κόσμο, ενώ περιστασιακά έχει μολύνει θηλαστικά όπως φώκιες και αλεπούδες.
Στις 25 Μαρτίου, αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο H5N1 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Μέχρι τις 5 Ιουνίου, έχουν επιβεβαιωθεί λοιμώξεις σε περισσότερες από 80 αγέλες γαλακτοπαραγωγών σε εννέα πολιτείες και σε τρεις εργάτες γαλακτοπαραγωγών, οι οποίοι είχαν ήπια συμπτώματα.
Οι επιστήμονες δεν είχαν υποψιαστεί προηγουμένως ότι τα βοοειδή θα μπορούσαν εύκολα να μολυνθούν από τη γρίπη των πτηνών, επειδή τα ζώα θεωρούνταν ότι δεν διαθέτουν τον υποδοχέα που επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα κύτταρά τους. Αλλά οι αναφορές για άρρωστα βοοειδή με φλεγμονή στους μαστούς δημιούργησαν υποψίες ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τους μαστικούς αδένες των ζώων.
Νέες μελέτες ενισχύουν αυτή την ιδέα, δείχνοντας ότι τα κύτταρα που συνθέτουν τους γαλακτοφόρους αδένες των αγελάδων διαθέτουν άφθονους υποδοχείς για τον H5N1 και ότι αυτό το στέλεχος της γρίπης των πτηνών πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα αυτά και όχι στην αναπνευστική οδό, την οποία συνήθως μολύνουν οι ιοί της γρίπης.
«Οι μαστικοί αδένες φαίνεται να είναι ο κύριος στόχος του πολλαπλασιασμού του ιού», λέει ο Diego Diel, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Cornell στην Νέα Υόρκη, ο οποίος είναι συντάκτης μιας από τις μελέτες. Αλλά μολυσμένες αγελάδες εμφανίζουν επίσης ήπια αναπνευστικά συμπτώματα, αναφέρουν ο Diel και οι συνάδελφοί του.
Viral μιλκσέικ
Ο Diel και οι συνάδελφοί του εξέτασαν το γάλα αγελάδων με H5N1 και βρήκαν εκπληκτικές ποσότητες ιού: ορισμένα δείγματα περιείχαν εκατοντάδες εκατομμύρια μολυσματικά σωματίδια, ένα επίπεδο «που είναι υψηλότερο από αυτό που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο εργαστήριο» για πειράματα, λέει ο Seema Lakdawala, ιολόγος γρίπης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα της Τζόρτζια. «Σε ιδανικές συνθήκες, δεν το πετυχαίνουμε αυτό - αυτό είναι τρελά υψηλό».
Αυτή η αφθονία θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί στελέχη του ιού H5N1 βρέθηκαν σε ένα στα πέντε δείγματα γάλακτος λιανικής πώλησης: ένας μικρός αριθμός μολυσμένων αγελάδων θα μπορούσε να μολύνει την προμήθεια γάλακτος με πολλά σωματίδια. (Η παστερίωση αδρανοποιεί τον H5N1 στο γάλα, σύμφωνα με ένα paper που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα).
Πρόληψη της μετάδοσης
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στο νωπό γάλα θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός τρόπος για την πρόληψη της μετάδοσης.
Όμως η τεράστια κλίμακα των αμερικανικών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων σημαίνει ότι η αναχαίτιση της εξάπλωσης θα είναι περίπλοκη, λέει ο Juergen Richt, κτηνίατρος ιολόγος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κάνσας στο Μανχάταν.
Αρχικά, ο ίδιος εξοπλισμός αρμέγματος χρησιμοποιείται σε πολλές αγελάδες, προσφέροντας στον ιό άφθονες ευκαιρίες εξάπλωσης. Και το άρμεγμα είναι βρώμικο. Το γάλα συχνά χύνεται στο πάτωμα και όταν ο εξοπλισμός που αναρροφά τους μαστούς των αγελάδων απελευθερώνεται, το υγρό εκτοξεύεται προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στο γαλακτοκομείο, προσθέτει ο Lakdawala. «Αυτό κανονικά δεν είναι κάτι σημαντικό για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί -είναι συνηθισμένοι σε αυτό- αλλά αυτό σημαίνει ότι βομβαρδίζονται από ιούς».
Τα δεδομένα που συνέλεξαν ο Lakdawala και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν τις ανησυχίες του: ο μολυσματικός ιός μπορεί να παραμείνει στα σταγονίδια του γάλακτος και στις μηχανές αρμέγματος για ώρες.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, παροτρύνει τις φάρμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο απολύμανσης του εξοπλισμού μεταξύ των χρήσεων, εγκατάστασης κατάλληλου εξαερισμού και προσφοράς προστατευτικού εξοπλισμού, όπως ασπίδες προσώπου, στους εργαζόμενους στις φάρμες για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης.
www.worldenergynews.gr