Ενέργεια

Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν θα επηρεάσει την πράσινη μετάβαση της ΕΕ (Montel)

Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν θα επηρεάσει την πράσινη μετάβαση της ΕΕ (Montel)
Οι κυβερνήσεις πρέπει να υποβάλουν τώρα τα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα έως τα τέλη Ιουνίου, τα οποία θα εξηγούν πώς σκοπεύουν να συμβάλουν στην επίτευξη των νέων, υψηλότερων, δεσμευτικών στόχων για το 2030
Η προβλεπόμενη άνοδος της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές την Κυριακή είναι απίθανο να επηρεάσουν αρνητικά τη μετάβαση της ΕΕ στην πράσινη ενέργεια έως το 2030, δήλωσε το think tank E3G.

«Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα έχει την δυνατότητα να ανατρέψει την ισχύουσα νομοθεσία», δήλωσε ο Raphael Hanoteaux του E3G στο Montel αυτή την εβδομάδα.

Η δήλωση του think tank ήρθε ύστερα από την σωρεία δημοσιευμάτων που θεωρούν πιθανό η ακροδεξιά να επαναφέρει την ΕΕ στον δρόμο των ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ που θα επηρεάσει τις χονδρικές αγορές άνθρακα, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως το 2030 είχε ήδη συμφωνηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόοδος εξαρτάται πλέον από τις εθνικές κυβερνήσεις που θα την εφαρμόσουν και όχι από τη σύνθεση του επόμενου κοινοβουλίου.

Στα κράτη το «μπαλάκι»

Οι κυβερνήσεις πρέπει να υποβάλουν τώρα τα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα έως τα τέλη Ιουνίου, τα οποία θα εξηγούν πώς σκοπεύουν να συμβάλουν στην επίτευξη των νέων, υψηλότερων, δεσμευτικών στόχων για το 2030.

Αυτοί αφορούν στη μείωση των εκπομπών κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ενέργειας σε τουλάχιστον 42,5% και τη μείωση της χρήσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 11,7% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει τα σχέδια και, εάν η συλλογική προσπάθεια υπολείπεται, να συστήσει τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για να το διορθώσουν.

Η επιρροή της Ευρωβουλής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει το πόσα χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των εθνικών πολιτικών για την επίτευξη των στόχων, δήλωσε ο Hanoteaux.

Οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του σημερινού κοινοβουλίου εκτιμάται ότι θα παραμείνουν έτσι και μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας την Κυριακή, παρά την απώλεια ορισμένων εδρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού δημοσκοπήσεων Europe Elects.

Αυτές οι τρεις - το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές & Δημοκράτες και η κεντρώα-φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe - είχαν την τάση να συνεργάζονται στο προηγούμενο κοινοβούλιο για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία που απέκλειε πολιτικές ομάδες στα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Αυτές περιλαμβάνουν βασικά τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και την Ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία.

Η παρακολούθηση του Europe Elects από τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι 20 από τις 27 εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ ευθυγραμμίζονται με τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ηγέτες των εθνικών κυβερνήσεων είναι αυτοί που καθορίζουν τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στη συνάντησή τους στα τέλη Ιουνίου, μετά τις εκλογές.

Νέες προτεραιότητες;

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει τον επόμενο πρόεδρο του ΕΚ, ο οποίος αποφασίζει τις προτεραιότητές του για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό καθοδηγείται κυρίως από την ατζέντα των ηγετών της ΕΕ, αλλά «οι ομάδες εντός του κοινοβουλίου θα μπορούσαν να εξαρτήσουν την υποστήριξή τους προς τον επόμενο πρόεδρο από τη συμπερίληψη - ή τον αποκλεισμό - συγκεκριμένων θεμάτων πολιτικής», δήλωσε ο Hanoteaux.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να εγκρίνει τους 26 επιτρόπους της ΕΕ που έχουν διοριστεί από τις εθνικές κυβερνήσεις τους, προτού η νέα επιτροπή ξεκινήσει τις εργασίες της τον Νοέμβριο.

Η βασική νομοθεσία της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα που πρόκειται να τεθεί ενώπιον του επόμενου κοινοβουλίου είναι ο στόχος μείωσης των εκπομπών για το 2040, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να προτείνει στις αρχές του 2025.

Το σημερινό εκτελεστικό όργανο κάλεσε τον Φεβρουάριο για καθαρή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ κατά 90% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2040, ώστε να διασφαλιστεί ότι το μπλοκ θα παραμείνει σε τροχιά για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η καθαρή μείωση κατά 90% σημαίνει ένα μείγμα απόλυτων μειώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συν την απομάκρυνση των εκπομπών μέσω τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης