Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Aνατέθηκε μελέτη της ΡΑΑΕΥ για 6 υπεράκτια αιολικά πάρκα σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ - Στην DNV Hellas

Aνατέθηκε μελέτη της ΡΑΑΕΥ για 6 υπεράκτια αιολικά πάρκα σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ - Στην DNV Hellas

Η μοντελοποίηση θα λάβει  υπόψιν τις συνθήκες ανέμου και τις σχεδιαζόμενες διατάξεις των ΥΑΠ ώστε να υπολογίσει την  εκτιμώμενη παραγωγή ενέργειας

 

Στην εταιρεία DNV Hellas Single Member  SA, ανέθεσε η ΡΑΑΕΥ, με απευθείας ανάθεση, τη σύμβαση με αντικείμενο «Μελέτη για πραγματοποίηση  εκτιμήσεων για Κόστος Νέας Εισόδου (CoNE), Κεφαλαιουχικές Δαπάνες (CapEX),  Λειτουργικές Δαπάνες (OpEX) και Δαπάνες Ανάπτυξης (DevEX) Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που θα πραγματοποιήσει η DNV Hellas Single Member θα εξεταστούν έξι αιολικά πάρκα επιλεγμένα από την ΡΑΑΕΥ - σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική  Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) - με την υποστήριξη εργαλείου μοντελοποίησης κόστους υπεράκτιων αιολικών έργων. 

Το εργαλείο θα επιτρέψει βέλτιστο σχεδιασμό και αξιολόγηση ΥΑΠ, αξιοποιώντας μεγάλο σύνολο δεδομένων που αφορά τεχνολογίες και κόστη Γεννητριών Αιολικής Ενέργειας (WTG), με ανάλυση, προσομοιώσεις και αποτελέσματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της ΡΑΑΕΥ. 

Η μοντελοποίηση θα λάβει  υπόψιν τις συνθήκες ανέμου και τις σχεδιαζόμενες διατάξεις των ΥΑΠ ώστε να υπολογίσει την  εκτιμώμενη παραγωγή ενέργειας του αιολικού πάρκου, λαμβάνοντας υπόψιν πιθανές  περικοπές. 

 

Αναλυτικές εκτιμήσεις

 
Το παραδοτέο του έργου θα περιλαμβάνει αναλυτικές και τεκμηριωμένες εκτιμήσεις  για το Κόστος Νέας Εισόδου (CoNE), τις Κεφαλαιουχικές Δαπάνες (CapEX), τις Λειτουργικές  Δαπάνες (OpEX), και τις Δαπάνες Ανάπτυξης (DevEX) για τα υπεράκτια αιολικά έργα στην Ελλάδα. Η δαπάνη του έργου, ύψους 25.000  θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΡΑΑΕΥ του οικονομικού έτους 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου η ΡΑΑΕΥ είχε εκρίνει και άλλη μελέτη, για το οικονομικό μοντέλο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Καθώς η ΡΑΑΕΥ, σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ, θα πρέπει να κάνει αξιολόγηση  των επενδυτικών σχεδίων, απαιτείται η ανάλυση των κύριων προκλήσεων και κινδύνων, των παραμέτρων κόστους και της εφοδιαστικής αλυσίδας για την υλοποίηση των υπεράκτιων αιολικών έργων. Η ανάλυση πρέπει να περιλαμβάνει την αξιολόγηση ενός εύλογου αριθμού σεναρίων και αναλύσεων ευαισθησίας σε μια σειρά παραμέτρων, όπως CAPEX, OPEX, βαθμός περικοπών κλπ..

 

Τα επόμενα βήματα

Μετά τις Ευρωεκλογές αναμένεται η υπογραφή της  ΚΥΑ για τη Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και μετά το καλοκαίρι οι ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες οι οποίες θα υλοποιηθούν από το SVP των ΕΔΕΥΕΠ-ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. 

Χθες ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, σχετικά με την ανάπτυξη των πρώτων 4 υπεράκτιων αιολικών στην Κρήτη, σημείωσε ότι θα προηγηθεί το έργο που βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του νησιού. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τοπικά μέσα, ο Υπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τόνισε συγκεκριμένα πως, «προτεραιοποιούμε αρχικά το ανατολικό άκρο της Κρήτης, αυτό του Αθερινόλακου στη Σητεία και μετά θα πάμε στην Ελούντα».

Ο πρώτος διαγωνισμός για το πρώτο  πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο στην Ανατολική Κρήτη  αναμένεται το 2026 και ως τότε προτεραιότητα για το υπουργείο είναι να περιοριστούν οι τοπικές αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΔΕΥΕΠ ετοιμάζει κατά τόπους μελέτες κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που θα καταγράφει τις επιπτώσεις της ανάπτυξης των υπεράκτιων σε κάθε περιοχή.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης