Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Γερμανία θα προκηρύξει διαγωνισμό για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου από φυσικό αέριο (Montel)

Η Γερμανία θα προκηρύξει διαγωνισμό για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου από φυσικό αέριο (Montel)
Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου εγκαταλείπουν ολοένα περισσότερο την αγορά, παρά τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες
Η Γερμανία ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για έναν στόλο από νέες μονάδες φυσικού αερίου που θα είναι έτοιμες για παραγωγή υδρογόνου από το επόμενο έτος, δήλωσε την Πέμπτη (6/6) στο Montel ανώτερος αξιωματούχος της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής δικτύων της χώρας (BNA).

«Νομίζω ότι τα πράγματα κινούνται γρήγορα τώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε προγραμματισμένη δημοπρασία μέσα στο 2024», δήλωσε η αντιπρόεδρος της BNA, Barbie Kornelia Haller, σε συνέδριο στο Βερολίνο που διοργάνωσε το γερμανικό λόμπι της ενεργειακής βιομηχανίας, BDEW.

Η BNA θα είναι υπεύθυνη για τη δημοπράτηση περίπου 10 GW μονάδων φυσικού αερίου που προορίζονται να αξιοποιηθούν για τη μετατροπή του καυσίμου σε καθαρό υδρογόνο.

Οι όροι των δημοπρασιών μένει τώρα να καθοριστούν και να εγκριθούν μέσω των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών προτού η BNA μπορέσει να ξεκινήσει την προκήρυξη των προσφορών, δήλωσε η Haller.

Ο διαγωνισμός πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε «οι φορείς εκμετάλλευσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής να γνωρίζουν ακριβώς για τι πρέπει να προετοιμαστούν», ανέφερε.

Η Γερμανία δέχεται πιέσεις να αναπτύξει ταχύτερα περιουσιακά στοιχεία που εναρμονίζονται με τους κλιματικούς της στόχους.

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου εγκαταλείπουν ολοένα περισσότερο την αγορά, παρά τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες ειδικά για την περίοδο όπου δεν μπορούν να αποδώσουν στο 100% τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες.

Οι ανησυχίες

Οι παρατηρητές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση ξεμένει από το χρόνο από τότε που αποκάλυψε για πρώτη φορά την πρόθεσή της τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους να τρέξει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της χώρας για κλιματική ουδετερότητα το 2045.

«Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε λάθη», δήλωσε η Haller, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οι διαγωνισμοί να πραγματοποιηθούν φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης