Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Europex: Πόσο πιθανό είναι η Ευρώπη να καταστεί παγκόσμιος ενεργειακός κόμβος; (Montel)

Europex: Πόσο πιθανό είναι η Ευρώπη να καταστεί παγκόσμιος ενεργειακός κόμβος; (Montel)
Μια μεγαλύτερη αγορά θα αυξήσει την κοινωνική ευημερία, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα προωθήσει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές
Η Ευρώπη έχει «μεγάλες δυνατότητες» να γίνει ο σημαντικότερος ενεργειακός κόμβος στον κόσμο, δήλωσε την Τετάρτη (5/6) στο Montel το λόμπι Europex.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής στρατηγική για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας και την απλούστευση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου», αναφέρει σε έγγραφο που περιγράφει τι επιθυμεί το λόμπι από τον επόμενο πενταετή νομοθετικό κύκλο της ΕΕ που ξεκινά φέτος.

Ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει την απλούστευση των κανόνων για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που εφαρμόζονται στο trade ενεργειακών προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει τους κανόνες για τον άνθρακα και άλλα παράγωγα ενεργειακών εμπορευμάτων στο πλαίσιο της τελευταίας νομοθεσίας της ΕΕ για την αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων, με μια πρώτη έκθεση για τις παρεπόμενες δραστηριότητες να αναμένεται έως τις 31 Ιουλίου.

Η Europex προέτρεψε επίσης την ΕΕ να εγκαταλείψει το έκτακτο πλαφόν για το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς TTF για το φυσικό αέριο του πρώτου μήνα, το οποίο πρόκειται να λήξει στις 31 Ιανουαρίου 2025.

Το ανώτατο όριο ισχύει από τις 15 Φεβρουαρίου 2023, αλλά οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή του δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.  

Ενσωμάτωση Ελβετίας και Βρετανίας

Η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλει «σθεναρές και συνεπείς» προσπάθειες για την ενσωμάτωση των γειτόνων της στην εσωτερική αγορά ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε η Europex.

«Μια μεγαλύτερη αγορά θα αυξήσει την κοινωνική ευημερία, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα προωθήσει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές», ανέφερε.

Κάλεσε επίσης την ΕΕ να συνδέσει το σύστημα ΣΕΔΕ της με άλλα τέτοια συστήματα, μεταξύ άλλων και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα GOs

Η ύπαρξη αποτελεσματικών, τυποποιημένων αγορών εμπορίας εγγυήσεων προέλευσης (GO) και άλλων συστημάτων πράσινων πιστοποιητικών θα παρείχε σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε η Europex.

Η επέκταση των εγγυήσεων GO σε άλλα είδη ενέργειας θα βελτίωνε τη διαφάνεια σχετικά με τα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές, είπε.

Η ανάπτυξη των αγορών ευελιξίας καθώς το μερίδιο των διαλείπουσων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ θα μπορούσε να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα του δικτύου και να αποτελέσει φθηνότερη εναλλακτική λύση έναντι της επέκτασης του δικτύου, πρόσθεσε.

Η πλήρης εφαρμογή όλης της υφιστάμενης ενεργειακής νομοθεσίας της ΕΕ θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, δήλωσε η Europex.

Αυτό περιλαμβάνει τους νέους κανόνες αγοράς της ΕΕ για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα αέρια που έχουν απαλλαγεί από τις ανθρακούχες εκπομπές, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου, οι οποίοι πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες.

Περιλαμβάνει επίσης προγενέστερη νομοθεσία, όπως η δέσμη μέτρων για την καθαρή ενέργεια που εγκρίθηκε το 2019, στην οποία βασίζεται η νομοθεσία.

Η επόμενη πενταετία θα σημαδευτεί από «σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα», μια ώθηση για μεγαλύτερη ευελιξία του συστήματος και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, δήλωσε η Europex.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης