Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βορ. Θάλασσα: Οι εταιρείες αναβάλλουν το άνοιγμα των κοιτασμάτων πετρελαίου

Βορ. Θάλασσα: Οι εταιρείες αναβάλλουν το άνοιγμα των κοιτασμάτων πετρελαίου

Λόγω της  προκήρυξης πρόωρων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο

 

 

 Τρεις βρετανικές ενεργειακές εταιρείες αποφάσισαν να καθυστερήσουν κατά ένα χρόνο την προγραμματισμένη έναρξη παραγωγής πετρελαίου στο κοίτασμα πετρελαίου της κοινής επιχείρησης στη Βόρεια Θάλασσα, επικαλούμενες την ανάγκη για σαφήνεια σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης.

Η Jersey Oil and Gas η οποία κατέχει το 20% του κοιτάσματος Buchan, έκανε την ανακοίνωση την Τετάρτη για λογαριασμό των εταίρων της κοινοπραξίας, μεταξύ των οποίων η Serica Energy με 30% και  η κατέχων 50% και χειριστής NEO Energy.

Οι μετοχές της Jersey υποχώρησαν κατά 18% και οι μετοχές της Serica υποχώρησαν περίπου 1,5% μετά την ανακοίνωση.

Πολλοί παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας συγχωνεύονται, μετακινούνται στο εξωτερικό και έχουν περικόψει επενδύσεις καθώς ο απροσδόκητος φόρος της Βρετανίας μειώνει τα κέρδη και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα απειλεί με περισσότερους φόρους εάν κερδίσει τις επόμενες γενικές εκλογές.

Όταν η Serica αγόρασε το 30% στο κοίτασμα Buchan από την Jersey Oil and Gas τον Φεβρουάριο, ο στόχος για την πρώτη παραγωγή πετρελαίου ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2026.

 

Στόχος στος τέλος του 2027

Αυτό έγινε πριν από την έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak τον περασμένο μήνα για γενικές εκλογές στις 4 Ιουλίου. Η Jersey ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο πρώτος στόχος για το πετρέλαιο έχει πλέον μετακινηθεί στα τέλη του 2027 μετά την νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία εκλογών.

Η Jersey εκτιμά ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης Πεδίου Buchan ήταν σε εξέλιξη για έγκριση στα τέλη του 2024.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «Ο ακριβής χρόνος για την επίτευξη αυτού του βασικού ορόσημου και η επιβολή κυρώσεων για το έργο συνδέεται φυσικά με τη διασφάλιση δημοσιονομικής σαφήνειας από την επόμενη κυβέρνηση και τη διασφάλιση ότι το έργο παραμένει οικονομικά ελκυστικό».

Το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να σχολιάσει λόγω προεκλογικών οδηγιών.

Το Εργατικό Κόμμα, με ισχυρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον φόρο κερδοφορίας κατά 3% για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της στρατηγικής τους για την ενεργειακή μετάβαση, για την οποία η βιομηχανία πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας παραπονέθηκε ότι θα αποτρέψει περαιτέρω τις επενδύσεις.

"Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα παράσχει δημοσιονομική σαφήνεια έτσι ώστε ο διαχειριστής της ανάπλασης του Buchan να έχει επαρκή εμπιστοσύνη στο δημοσιονομικό καθεστώς για να προχωρήσει με την κύρωση του έργου", δήλωσε ο αναλυτής της WH Ireland, Brendan Long. Είναι το καλύτερο μη ανεπτυγμένο κοίτασμα πετρελαίου του είδους του στη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου από άποψη κλίμακας και χαμηλού κινδύνου, πρόσθεσε.

 

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης