Τελευταία Νέα

Επενδύσεις σε μπαταρίες χρειάζεται η Ισπανία για να πιάσει τους στόχους στην ηλιακή ενέργεια (Montel)

Επενδύσεις σε μπαταρίες χρειάζεται η Ισπανία για να πιάσει τους στόχους στην ηλιακή ενέργεια (Montel)
Η Ισπανία σχεδιάζει να έχει εγκαταστήσει 76 GW ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος μέχρι το τέλος της δεκαετίας
Η Ισπανία πιθανότατα θα χάσει τον στόχο που έχει θέσει για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας για το 2030 αν δεν προβεί σε ρυθμιστικές αλλαγές που θα επιτρέψουν γενναίες επενδύσεις στην ανάπτυξη της αποθήκευσης, δήλωσαν εμπειρογνώμονες την Τετάρτη (5/6) στο Montel.

Οι ειδικοί του κλάδου που συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής SolarPlaza Summit Iberia στη Μαδρίτη προειδοποίησαν ότι τα ηλιακά έργα από μόνα τους αντιμετωπίζουν προκλήσεις κερδοφορίας λόγω των χαμηλών τιμών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη έκρηξη του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι στόχοι της Ισπανίας

Η Ισπανία σχεδιάζει να έχει εγκαταστήσει 76 GW ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων 19 GW σε στέγες, σε σύγκριση με περίπου 27 GW που υπάρχουν σήμερα.

Αναλυτές δήλωσαν ότι ο συνδυασμός ενός ηλιακού έργου ή μιας ανεμογεννήτριας με μπαταρίες BESS θα βοηθήσει στη μείωση του φαινομένου του «κανιβαλισμού» των τιμών, όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έχει παρατηρηθεί στην ιβηρική χώρα τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, η Ισπανία πρέπει να βελτιώσει την τεχνολογία των συστημάτων αποθήκευσης, καθώς η διαφορά τιμής μεταξύ φθηνών και ακριβών ωρών δεν ήταν αρκετή για να καταστήσει τα έργα κερδοφόρα, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

«Περιμένουμε κάποια αλλαγή στη ρύθμιση, διότι προς το παρόν, με τις ημερήσιες τιμές, οι μπαταρίες δεν καλύπτουν τη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Alfonso de la Lastra, ανώτερος διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Lightsource BP.

Τα συμβατικά έργα υστερούν έναντι των ΑΠΕ με BESS

Η κερδοφορία των υβριδικών έργων «είναι σαφέστατη» και υπάρχει «μεγαλύτερη όρεξη» από τους επενδυτές να τα χρηματοδοτήσουν, δήλωσε ο Javier Gala, επικεφαλής του ενεργειακού τμήματος της Aires International Markets.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ικανότητα των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με μπαταρίες να αποφεύγουν τις πράσινες περικοπές και να πωλούν όλη την ενέργειά τους στην αγορά, «κάτι που δεν είναι σαφές τώρα» με τα συμβατικά έργα, πρόσθεσε.

Η εταιρεία συμβούλων Aurora εκτίμησε ότι υπάρχει ένας αγωγός έργων μπαταριών 11 GW στην Ισπανία, αλλά μόνο 900 MW θα έχουν εγκατασταθεί μέχρι το 2026.

Η Ισπανία χορήγησε πέρυσι ενίσχυση ύψους 150 εκατ. ευρώ για μπαταρίες που συνδέονται με σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 900 MW, καθώς στοχεύει να διαθέτει 22 GW αποθηκευτικής ικανότητας - συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης υδροηλεκτρικών αντλιών και των ηλιοθερμικών σταθμών - έως το 2030, σε σύγκριση με 8,3 GW σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης