ΕΕ και Ιαπωνία εντείνουν τη συνεργασία για το υδρογόνο (offshore-energy)

ΕΕ και Ιαπωνία εντείνουν τη συνεργασία για το υδρογόνο (offshore-energy)

Η συμφωνία μεταξύ της NEDO και της Clean Hydrogen JU αλλάζει το παιχνίδι

Η Clean Hydrogen Partnership, μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που υποστηρίζει δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας (R&I) στις τεχνολογίες υδρογόνου στην Ευρώπη, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Νέας Ενέργειας και Βιομηχανικής Τεχνολογίας της Ιαπωνίας (NEDO).

Η συμφωνία υπεγράφη στις 23 Ιουνίου, με την ευκαιρία του Επιχειρηματικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου Υδρογόνου Ιαπωνίας-ΕΕ.

Όπως υποστηρίζει το offshore-energy.biz, ο κοινός στόχος είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου που θα οδηγούσαν στη δημιουργία μιας παγκόσμιας αγοράς υδρογόνου και θα συμβάλουν στην ουδετερότητα του άνθρακα.

Βάσει της συμφωνίας, η Clean Hydrogen Partnership και η NEDO θα διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργειών και προώθησης κοινών έργων έρευνας και επίδειξης.

Θα προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών κέντρων και βιομηχανιών στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

 

Τομείς συνεργασίας  

Οι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν ανταλλαγή δεδομένων και γνώσεων, περιοδικές συναντήσεις σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η ηλεκτρόλυση, το HRS για βαριά καθήκοντα, οι φορείς υδρογόνου όπως η αμμωνία και η καύση υδρογόνου και η κοινή συμβολή στην τυποποίηση.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις προκλήσεις που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και τις κλιματικές αλλαγές.

Η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ της NEDO και της Clean Hydrogen JU αλλάζει το παιχνίδι.

Θα ενισχύσει τη γνώση και την ικανότητα των επιστημονικών και βιομηχανικών τομέων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας και θα φέρει τα ερευνητικά μας κέντρα και τις βιομηχανίες μας σε γρήγορο δρόμο.

Επιπλέον, έχουμε παρόμοιες προκλήσεις και η συνεργασία θα βοηθήσει στην επιτάχυνση και την αντιμετώπισή τους», δήλωσε η Valerie Bouillon Delporte (νέα Εκτελεστική Διευθύντρια του Clean Hydrogen Partnership).


Στόχος είναι η επιτάχυνση της συνεργασίας στο ανανεώσιμο υδρογόνο

Η εταιρική σχέση Clean Hydrogen υπογράμμισε τη σημασία του ορόσημου καθώς είναι η πρώτη διεθνής συμφωνία συνεργασίας της εταιρικής σχέσης.

Ακολουθεί και ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο συνεργασίας (MoC) μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2022, για την επιτάχυνση της συνεργασίας στον τομέα του ανανεώσιμου υδρογόνου. Η συμφωνία επισημοποιεί τη διμερή συνεργασία μεταξύ της Clean Hydrogen Partnership και της NEDO τα τελευταία 15 χρόνια.

Με την ευκαιρία αυτή, υπογράφηκαν επίσης πολλά έγγραφα για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων παραγόντων στον τομέα του υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνικής Ένωσης Hydrogen Association και της Hydrogen Europe.

Νωρίτερα φέτος το H2Global (ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην επιτάχυνση της ανάδυσης αγορών για καθαρό υδρογόνο και άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών) και ο JOGMEC (Ιαπωνικός Οργανισμός για τα Μέταλλα και την Ενεργειακή Ασφάλεια) υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για συνεργασία στον τομέα καθαρού υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης