Τελευταία Νέα

Kίνα: Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο μπαίνει σε λειτουργία

Kίνα: Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο μπαίνει σε λειτουργία
Η Κίνα έχει ηγηθεί παγκοσμίως στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, αυξάνοντας την παραγωγική της ικανότητα το 2023 κατά περισσότερο από 50%
Ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός στον κόσμο τέθηκε σε λειτουργία σήμερα (5/6) στην Κίνα, και είναι ικανός να τροφοδοτήσει μια ολόκληρη χώρα, με την ετήσια δυναμικότητά του να ξεπερνά τις 6 δισεκατομμύρια KWh.

Το πάρκο έχει εγκατασταθεί σε μια ερημική περιοχή της βορειοδυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ καλύπτοντας 200.000 στρέμματα - περίπου την ίδια έκταση με τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την βρετανική Independent, το συγκρότημα ισχύος 5 GW, το οποίο συνδέθηκε με το δίκτυο της Κίνας τη Δευτέρα, είναι αρκετά ισχυρό για να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια μιας χώρας στο μέγεθος του Λουξεμβούργου ή της Παπούα Νέας Γουινέας.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα έχει ηγηθεί παγκοσμίως στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, αυξάνοντας την παραγωγική της ικανότητα το 2023 κατά περισσότερο από 50%.

Το εν λόγω ηλιακό πάρκο ξεπερνά τα αντίστοιχα ηλιακά Ningxia Teneggeli και Golmud Wutumeiren, τα οποία βρίσκονται επίσης στην Κίνα και γίνεται έτσι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η έκθεση του ΙΕΑ

Πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) χαρακτήρισε την προσπάθεια της Κίνας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως «εξαιρετική», καθώς η χώρα έθεσε σε λειτουργία πέρυσι τόση ηλιακή ισχύ όσο ολόκληρος ο κόσμος το 2022.

«Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία παγκοσμίως έως το 2028», αναφέρεται στην έκθεση.

«Ο ρόλος της Κίνας είναι κρίσιμος για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διότι η χώρα αναμένεται να εγκαταστήσει πάνω από το ήμισυ της νέας δυναμικότητας που απαιτείται παγκοσμίως έως το 2030.

Στο τέλος της περιόδου πρόβλεψης, σχεδόν η μισή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Στην ανάλυση του Longi Green Energy Technology το 2023, υπάρχει η εκτίμηση ότι η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες και κτίρια στην Κίνα θα παρήγαγε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει όλα τα νοικοκυριά στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία μαζί.

Η μαζική αύξηση της παραγωγής ηλιακών συλλεκτών στην Κίνα έχει οδηγήσει πρόσφατα σε ανησυχίες ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικές εντάσεις.

Τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να το αποτρέψει αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ηλιακών κυψελών θα διπλασιαστούν από 25% σε 50%.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης