Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η Saudi Aramco συζητάει την αγορά έργου LNG των ΗΠΑ

Reuters: Η Saudi Aramco συζητάει την αγορά έργου LNG των ΗΠΑ

Συνεχίζεται η επενδυτική προσπάθεια στο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου του κόσμου - Θέλει να εκμεταλλευτεί τις απώλειες της Ευρώπης στο ρωσικό αέριο και την προτίμηση της Ασίας στο φυσικό αέριο

 

Η Saudi Aramco βρίσκεται σε συζητήσεις με Αμερικάνους κατασκευαστές LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) για να αγοράσει μερίδιο σε ένα προγραμματισμένο έργο και να υπογράψει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία απορρόφησης LNG από άλλη προτεινόμενη εξαγωγική εγκατάσταση, όπως αναφέρει το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters το οποίο επικαλείται πηγές κοντά στις συνομιλίες.


Η
Aramco (κορυφαίος εξαγωγέας αργού και η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου του κόσμου), επιδιώκει μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια αγορά LNG καθώς σχεδιάζει να ενισχύσει τις δραστηριότητες παραγωγής και εμπορίας φυσικού αερίου.

 

Διαπραγματεύσεις για την αγορά του Driftwood LNG

Η Aramco βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία Tellurian για να αγοράσει μερίδιο στην εγκατάσταση εξαγωγής Driftwood LNG κοντά στη λίμνη Charles, στη Λουιζιάνα, σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι οποίες πρόσθεσαν ότι εκπρόσωποι του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού επισκέφθηκαν την τοποθεσία του έργου τρεις φορές φέτος.

Η Tellurian η οποία αγωνίζεται για χρόνια να δει το έργο της μέχρι τη γραμμή τερματισμού, λέγεται ότι θέλει να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το έργο (έχει όλες τις άδειες και δεν επηρεάζεται από την παύση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αδειοδότηση νέων εγκαταστάσεων εξαγωγής LNG), έλαβε νωρίτερα φέτος τριετή παράταση της άδειας κατασκευής από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC).

 

Επενδύσεις της Saudi Aramco στο LNG

Το περασμένο φθινόπωρο, η Saudi Aramco εισήλθε στην παγκόσμια επιχείρηση LNG υπογράφοντας συμφωνία για την αγορά μειοψηφικού μεριδίου στην εταιρεία LNG MidOcean Energy η οποία βρισκόταν στη διαδικασία απόκτησης συμμετοχών σε τέσσερα αυστραλιανά έργα LNG.

Η εμπορία LNG θα ήταν άλλη μια επικερδής επιχείρηση για τον πετρελαϊκό γίγαντα της Σαουδικής Αραβίας (με δεδομένο ότι η ζήτηση LNG πρόκειται να αυξηθεί μόνο τα επόμενα χρόνια), καθώς η Ευρώπη χάνει το ρωσικό αέριο και η Ασία κοιτάζει να χρησιμοποιεί περισσότερο φυσικό αέριο αντί για άνθρακα.

Ξεχωριστά, η Saudi Aramco βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την NextDecade (αμερικάνικη εταιρεία ανάπτυξης LNG) για να κλείσει πιθανώς μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς LNG στο έργο του Rio Grande, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

 

Αναμένεται μεγάλος ανταγωνισμός

Η Aramco θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από άλλες μεγάλες εταιρείες στη Μέση Ανατολή στις προσπάθειές της για διεθνή επέκταση του LNG.

Για παράδειγμα η ADNOC του Άμπου Ντάμπι, μόλις ανακοίνωσε δύο συμφωνίες για την αγορά έργων LNG στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου μεριδίου 11,7% στη Φάση 1 του Rio Grande LNG του NextDecade στο Τέξας, στην πρώτη στρατηγική επένδυση στις Η.Π.Α.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης