Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πέφτουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

Πέφτουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

Καθοριστική η επίδραση της διακοπής παραγωγής στη Νορβηγία - Φανερώθηκε η ευπάθεια της Ευρώπης στις διακυμάνσεις των τιμών του καυσίμου

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν μετά την εκτίναξη στις αρχές της εβδομάδας λόγω της είδησης για διακοπή παραγωγής στη Νορβηγία, (είχαν προηγηθεί αναφορές ότι η διακοπή θα είχε τελειώσει μέχρι την Παρασκευή).

Το ολλανδικό TTF Natural Gas Futures, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυξήθηκε κατά 10,4% στα 40,94 δολάρια (37,78 ευρώ) ανά μεγαβατώρα στις μεσημεριανές συναλλαγές της 3ης Ιουνίου, μετά την απότομη πτώση των ροών φυσικού αερίου στη Νορβηγία.

Αυτή ήταν η υψηλότερη τιμή στον κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης από τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν επίσης κατά 15% καθώς η προσφορά από τη Νορβηγία στη Βρετανία ήταν ακρωτηριασμένη.

 

Διακοπή λόγω ρωγμής σε αγωγό φυσικού αερίου

Η διακοπή αποδόθηκε σε «ένα περιστατικό στην πλατφόρμα Sleipner Riser την Κυριακή 2/6, όπου μας είπαν ότι κλείνουν», δήλωσε στο Reuters το πρωί της επόμενης ημέρας ο Άλφρεντ Χάνσεν (επικεφαλής των λειτουργιών του συστήματος αγωγών στη Gassco η οποία είναι νορβηγική εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών).

Σύμφωνα με τον Gassco, το περιστατικό ήταν μια ρωγμή σε αγωγό που μετέφερε φυσικό αέριο από την πλατφόρμα Sleipner Riser σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας.

 

Αποκάλυψη της ευπάθειας της Ευρώπης στις διακυμάνσεις των τιμών

Η διακοπή αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου και εκτός Ευρώπης, λόγω της ανησυχίας για ελλείψεις εφοδιασμού που θα ρουφήξουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα για τους Ασιάτες αγοραστές και για την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, τόνισε κυρίως την ευπάθεια της Ευρώπης στις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τις εισαγωγές.

«Οι διακοπές αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τους κινδύνους στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μεμονωμένες χώρες παραγωγούς», δήλωσε ο Thu Lan Nguyen (επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στην Commerzbank), σε σημείωμα που επικαλείται το Reuters.

Τον Απρίλιο, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου αύξησαν τα ανοδικά στοιχήματά τους στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών.

Οι διαχειριστές χρημάτων ανησυχούν ότι οι απρογραμμάτιστες διακοπές στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η υψηλότερη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ασία και το τέλος της τρέχουσας συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου για τη ροή του από τον ρωσικό αγωγό (μέσω της Ουκρανίας) στα τέλη του 2024, θα μπορούσαν να μειώσουν τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για την Ευρώπη και να προκαλέσουν αύξηση των τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης