Μόνο 14 χώρες ευθυγραμμίζονται με τις αποφάσεις της πρόσφατης COP28, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας
Τη συγκεκριμένη διαπίστωση κάνει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 4/6/2024.
«Αυτή η έκθεση καθιστά σαφές ότι ο στόχος τριπλασιασμού είναι φιλόδοξος, αλλά εφικτός εάν οι κυβερνήσεις μετατρέψουν γρήγορα τις υποσχέσεις σε σχέδια δράσης», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ (Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA).
Ελάχιστα κράτη τηρούν τις υποσχέσεις τους
Ο στόχος θα περιλαμβάνει την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τουλάχιστον 11.000 γιγαβάτ (GW) μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με 4.209 GW το 2023.
Πολύ λίγες χώρες (μόλις 14 σε σύνολο 194) έχουν συμπεριλάβει συγκεκριμένους στόχους για τη συνολική χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 στις δεσμεύσεις τους βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, που ονομάζεται εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDCS).
Οι επίσημες δεσμεύσεις στις τρέχουσες NDC ανέρχονται σε 1.300 GW (μόλις το 12% του ποσού που απαιτείται για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου τριπλασιασμού που τέθηκε στο Ντουμπάι), ανέφερε η IEA.
Ούτως ή άλλως εκτός στόχου
Οι εγχώριοι στόχοι των κυβερνήσεων σε σχεδόν 150 χώρες σε όλο τον κόσμο υπερβαίνουν τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο των NDC, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 8.000 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.
Αυτό σημαίνει ότι εάν οι χώρες συμπεριλάμβαναν όλες τις υπάρχουσες πολιτικές, σχέδια και εκτιμήσεις στα νέα NDCs που θα παρουσιαστούν το επόμενο έτος, θα αντικατοπτρίζουν το 70% του τι χρειάζεται μέχρι το 2030 για να επιτευχθεί ο τριπλασιασμός, αλλά ο κόσμος θα εξακολουθεί να είναι ακόμα 30% λιγότερο από τον στόχο.
Η έκθεση της REN21
Η πρόοδος στην απορρόφηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στους μεγαλύτερους ενεργοβόρους κλάδους επιβραδύνθηκε παγκοσμίως το 2023, εν μέσω υψηλών επιτοκίων, ζητημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας και αβεβαιοτήτων (ρυθμιστικών και πολιτικών) στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της REN21 («δεξαμενή σκέψης») για ΑΠΕ.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η REN21 ανέφερε ότι παρά τις επενδύσεις ρεκόρ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τρέχουσα χρηματοδότηση για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας είναι ανεπαρκής για να φτάσει ο κόσμος στο μονοπάτι του 1,5 βαθμού Κελσίου βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού.
Οι απαιτήσεις για τα κράτη και η συνάντηση στη Βόννη
Οι χώρες έπρεπε να υποβάλλουν τα νέα ή ενημερωμένα NDC τους κάθε 5 χρόνια μετά το 2020, επομένως το επόμενο έτος πρέπει να συμπεριλάβουν αναθεωρημένες φιλοδοξίες για το 2030.
Μια συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα πραγματοποιείται στη Βόννη της Γερμανίας, από τις 3 έως τις 13 Ιουνίου, για να εργαστεί ο νέος γύρος σχεδίων, μεταξύ άλλων θεμάτων όπως η χρηματοδότηση του κλίματος.
www.worldenergynews.gr