Τελευταία Νέα
Ενέργεια

S&P Global: Η ΕΕ θα μπορούσε να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG τον Ιούνιο

S&P Global: Η ΕΕ θα μπορούσε να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG τον Ιούνιο
Στα μέσα Απριλίου, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ACER) προειδοποίησε ότι η επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό LNG θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της ρωσικής ενέργειας αυτόν τον μήνα, με τις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου να μπαίνουν στο στόχαστρο, δήλωσε τη Δευτέρα (3/6) η Ευρωπαία Επίτροπος ενέργειας στην S&P Global Commodity Insights.  

Σύμφωνα με το Oil Price, στο πακέτο των κυρώσεων προστίθενται τρία ρωσικά έργα LNG, συμπεριλαμβανομένων των Arctic LNG 2, Ust-Luga και Murmansk, δήλωσε η Kadri Simson στην S&P Global Commodity Insights, συμπληρώνοντας ότι αυτό το πακέτο κυρώσεων θα είναι «το πρώτο όπου καλύπτουμε επίσης εν μέρει το εμπόριο LNG και συγκεκριμένα τις μεταφορτώσεις».

Ωστόσο, το 14ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ απέχει πολύ από το να είναι μια τελειωμένη συμφωνία, καθώς απαιτείται να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ κάποια σαφή απόκλιση περιμένει στο περιθώριο για να καταστρέψει το όλο εγχείρημα.

Η θέση της Simson και της S&P

Μιλώντας στην S&P Global στο περιθώριο του ενεργειακού φόρουμ Ιαπωνίας-ΕΕ στο Τόκιο, η Simson δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συζήτησαν τη δέσμη μέτρων και ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες και ότι αναμένει να συμφωνήσουν στην εφαρμογή τους.

«Τους έχουμε παράσχει μια αξιολόγηση σχετικά με το πώς αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές LNG και ότι οι αγορές του καυσίμου αυτή τη στιγμή είναι αρκετά ρευστές για να καλύψουν τη ζήτηση, ακόμη και αν εισαγάγουμε το 14ο πακέτο μας», ανέφερε η S&P Global, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πακέτο θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο.

Στα μέσα Απριλίου, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ACER) προειδοποίησε ότι η επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό LNG θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Επί του παρόντος, τα βαλτικά κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν την απαγόρευση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στο μπλοκ, αλλά ο παρατηρητής της ΕΕ πιστεύει ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα πρέπει να είναι μόνο σταδιακή.  

Καθώς η ΕΕ στοχεύει να τερματίσει πλήρως την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, «η μείωση των ρωσικών εισαγωγών LNG θα πρέπει να εξεταστεί σταδιακά, ξεκινώντας από τις επιτόπιες εισαγωγές», αναφέρει η ACER στην έκθεσή της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης