Τελευταία Νέα

Οι μπαταρίες μεγάλης διάρκειας «αφήνουν πίσω» τις μπαταρίες λιθίου

Οι μπαταρίες μεγάλης διάρκειας «αφήνουν πίσω» τις μπαταρίες λιθίου
Η διάρκεια της αποθήκευσης, το μέγεθος του έργου και η τοποθεσία είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδύσεις LDES
Το ενδιαφέρον για την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας (LDES) αυξάνεται ραγδαία καθώς αυξάνεται η ζήτηση για καθαρή χωρητικότητα.

Καθώς οι περισσότερες τεχνολογίες LDES είναι ακόμη σε πιλοτικό στάδιο, οι πληροφορίες σχετικά με το κόστος τους δεν είναι ευρέως γνωστές.

Με την εναρκτήρια έρευνα κόστους LDES, το BloombergNEF φέρνει διαφάνεια στο θέμα, αφότου εξέτασε επτά ομάδες τεχνολογιών LDES και 20 διαφορετικούς τύπους τεχνολογίας στην έκθεσή του.

Τι έδειξε η έρευνα

Το πόρισμα ήταν ότι οι λιγότερο κοστοβόρες τεχνολογίες παρέχουν ήδη φθηνότερη αποθήκευση από ό,τι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου για πάνω από οκτώ ώρες, γεγονός που δείχνει ότι οι μπαταρίες λιθίου σε λίγο καιρό θα αποτελούν παρελθόν.

Η αποθήκευση θερμικής ενέργειας και η αποθήκευση με πεπιεσμένο αέρα είχαν μέση κεφαλαιουχική δαπάνη, ή capex, ύψους 232 δολ/kWh και 293 δολ/kWh, αντίστοιχα.

Για λόγους σύγκρισης, τα συστήματα ιόντων λιθίου είχαν μέση κεφαλαιουχική δαπάνη 304 δολ/kWh για συστήματα διάρκειας τεσσάρων ωρών το 2023, άρα γενικά αποθήκευση μικρότερης διάρκειας.

Η διάρκεια της αποθήκευσης, το μέγεθος του έργου και η τοποθεσία είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδύσεις LDES.

Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας βαρύτητας, τα οποία ανεβάζουν τα βάρη κατά τη φόρτιση και τα ρίχνουν ελεγχόμενα κατά την εκφόρτιση, έχουν το υψηλότερο μέσο κόστος επένδυσης, στα 643 δολ/kWh.

Ο ρυθμός μείωσης του κόστους των τεχνολογιών LDES θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επέκταση της ανάπτυξης και την ανάπτυξη των διαδρομών προς την αγορά σε μεγάλες περιοχές, σημειώνει το BNEF.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης