Ενέργεια

Αύξηση στους ναύλους μεταφοράς LNG σε Ατλαντικό, σταθερές οι ευρωπαϊκές τιμές

Αύξηση στους ναύλους μεταφοράς LNG σε Ατλαντικό, σταθερές οι ευρωπαϊκές τιμές
Οι ευρωπαϊκές τιμές αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της αυστριακής OMV που έκανε λόγο για πιθανή διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Gazprom
Οι τιμές των ναύλων spot LNG αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα, ενώ οι ευρωπαϊκές τιμές παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Σύμφωνα με το LNG Prime, την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές των ναύλων στον Ατλαντικό αυξήθηκαν κατά 5.500 δολάρια ανά ημέρα και οι τιμές στον Ειρηνικό μειώθηκαν κατά 1.250 δολάρια ανά ημέρα.

«Οι τιμές των ναύλων αυτή την εβδομάδα συνέχισαν να αυξάνονται, με την τιμή της Spark30 στον Ατλαντικό να αυξάνεται κατά 4.250 δολάρια σε 52.500 δολάρια ανά ημέρα και την τιμή της Spark25 στον Ειρηνικό να αυξάνεται κατά 750 δολάρια σε 45.250 δολάρια ανά ημέρα», δήλωσε την Παρασκευή στο LNG Prime ο Qasim Afghan, εμπορικός αναλυτής της Spark.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις των ναύλων Spark30 από εβδομάδα σε εβδομάδα για το έτος μέχρι στιγμής», δήλωσε.

Οι ναύλοι μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου παρέμειναν σταθεροί σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του έτους, παρά το γεγονός ότι τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου εξακολουθούν να αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα και τις μειωμένες διελεύσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη διώρυγα του Παναμά λόγω της εκεί ξηρασίας, γεγονός που ανάγκασε τις ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέξουν μεγαλύτερες διαδρομές για να παραδώσουν τα φορτία τους στην Ασία.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Commodity Insights, ένας αριθμός ρεκόρ 123 φορτίων LNG από τις ΗΠΑ έχουν ταξιδέψει στην Ασία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας μέχρι στιγμής φέτος.

Η Platts, μέρος της Commodity Insights, ανέφερε σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα, ότι μέχρι στιγμής φέτος, 16 αμερικανικά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν φθάσει στην Ασία μέσω της διώρυγας του Παναμά και λιγότερα από τα μισά από αυτά έχουν διέλθει από τη διώρυγα του Σουέζ.

Συγκριτικά, από τη διώρυγα του Παναμά πέρασαν 64 φορτία μεταξύ Ιανουαρίου-Μαΐου του 2023, ενώ από τη διώρυγα του Σουέζ 33, ανέφερε η Platts.

Αμετάβλητες οι ευρωπαϊκές τιμές

Στην Ευρώπη, η SparkNWE DES LNG front month ήταν σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έφτασε σε ετήσιο υψηλό ρεκόρ.

«Οι τιμές SparkNWE DES LNG παρέμειναν σχετικά σταθερές αυτή την εβδομάδα, με την τιμή του front month για παράδοση Ιουνίου να εκτιμάται στα 11,026 δολ/MMBtu και με έκπτωση 0,155 δολ/MMBtu σε σχέση με την TTF», δήλωσε ο Afghan.

Είπε ότι πρόκειται για αύξηση της τιμής DES LNG κατά 0,02 δολ/MMBtu σε σχέση με την εβδομάδα και για μείωση της έκπτωσης TTF κατά 0,02 δολ/MMBtu.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της αυστριακής OMV που έκανε λόγο για πιθανή διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Gazprom λόγω δικαστικής απόφασης.

Η OMV δήλωσε ότι «θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να προμηθεύει τους συμβατικούς της πελάτες με φυσικό αέριο από εναλλακτικές, μη ρωσικές πηγές, μέσω των εκτεταμένων προσπαθειών διαφοροποίησης που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια».

Αυτό περιλαμβάνει μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη μέσω των δυνατοτήτων επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της OMV στον τερματικό σταθμό Gate στο Ρότερνταμ.

Τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE) δείχνουν ότι οι όγκοι στις αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται και ήταν γεμάτοι κατά 69,48% στις 29 Μαΐου.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου ήταν γεμάτες κατά 67,72% στις 22 Μαΐου και κατά 68,48% στις 29 Μαΐου πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης