Τελευταία Νέα

Στενότερη συνεργασία ΕΕ και Ιαπωνίας στο καθαρό υδρογόνο (Reuters)

Στενότερη συνεργασία ΕΕ και Ιαπωνίας στο καθαρό υδρογόνο (Reuters)
Η ΕΕ στοχεύει στην παραγωγή 10 εκατομμυρίων μετρικών τόνων και την εισαγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030
Η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σήμερα (3/6) να συνεργαστούν για την προώθηση πολιτικών που σχετίζονται με την αύξηση της ζήτησης και προσφοράς καθαρού υδρογόνου, καθώς και να συνεργαστούν στην ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ιαπωνία βλέπει το υδρογόνο ως μια νέα και καθαρή πηγή που θα αντικαταστήσει σταδιακά το υγροποιημένο φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της πορείας της χώρας προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, ενώ για την Ευρώπη, το υδρογόνο είναι μια από τις top επιλογές για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

«Το υδρογόνο θα αποτελέσει πολύ σύντομα ένα διεθνώς εμπορεύσιμο αγαθό και η στενή συνεργασία ΕΕ-Ιαπωνίας θα είναι απαραίτητη για την προώθησή του σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και για την εξασφάλιση της σύγκλισης των προτύπων και των κανονισμών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Kadri Simson, Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, σήμερα η Simson συναντήθηκε με τον Ken Saito, υπουργό οικονομίας, εμπορίου και βιομηχανίας της Ιαπωνίας, ενώ προέδρευσαν επίσης σε επιχειρηματικό φόρουμ Ιαπωνίας-ΕΕ για το υδρογόνο, στο οποίο συμμετείχαν στελέχη μεταξύ άλλων της JERA, της Tokyo Gas, Mitsui, Iwatani.

Οι στόχοι της ΕΕ

Η ΕΕ στοχεύει στην παραγωγή 10 εκατομμυρίων μετρικών τόνων και την εισαγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030, καθώς το μπλοκ κινείται προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η αλλαγή χρειάζεται επενδύσεις σε υποδομές για να δημιουργηθεί ικανοποιητική ζήτηση.

«Το υδρογόνο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε εντελώς από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Αλλά επίσης, μακροπρόθεσμα, μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις ανθρακούχες εκπομπές στη βιομηχανία μας», δήλωσε η Simson.

Στην πρωτοπορία η Γερμανία

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία, βασικός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου πριν το Κρεμλίνο στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022, ενέκρινε νομοσχέδιο για την ταχεία κατασκευή υποδομών, εγκαταστάσεων εισαγωγής και παραγωγής υδρογόνου, καθώς στοχεύει επίσης στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Οι στόχοι της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να δαπανήσει 3 τρισεκατομμύρια γιεν (19 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα 15 χρόνια για να επιδοτήσει την παραγωγή καθαρού υδρογόνου, σύμφωνα με το Nikkei.

Ο ιαπωνικός εμπορικός οίκος Itochu Corp, ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει μελέτη για την κατασκευή αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου και αμμωνίας στο Κιτακιούσου στη νότια Ιαπωνία, ένα από τα μελλοντικά υπεράκτια αιολικά κέντρα της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης