Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αναλυτές: Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου  

Αναλυτές: Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου   
Ο όμιλος θα ήθελε να αποφύγει μια απότομη αλλαγή πορείας εν μέσω σχετικά σταθερών τιμών του πετρελαίου

Ο όμιλος ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να μεταφέρει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής του στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, όταν οι παραγωγοί συναντηθούν διαδικτυακά αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αναλυτές και προσδοκίες της αγοράς που επικαλείται το OilPrice.

Η συμμαχία είναι πιθανό να παρατείνει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ανέφεραν στο CNBC τέσσερις ανώνυμοι εκπρόσωποι του OPEC+ πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση.

 Ο όμιλος θα ήθελε να αποφύγει μια απότομη αλλαγή πορείας εν μέσω σχετικά σταθερών τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ένας από αυτούς τους αντιπροσώπους στο CNBC.

 Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τη συνάντησή του στις αρχές Ιουνίου, μια ημέρα αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, και μέσω τηλεδιάσκεψης αντί αυτοπροσώπως. Όλες οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως να πραγματοποιηθούν αυτοπροσώπως στη Βιέννη την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν πλέον διαδικτυακά στις 2 Ιουνίου.

 
Μέσω τηλεδιάσκεψης οι συνεδριάσεις

Οι τρεις βασικές συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν τώρα μέσω τηλεδιάσκεψης είναι η συνεδρίαση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC), η επιτροπή παρακολούθησης των εξελίξεων της αγοράς και η ενδεχόμενη σύσταση ενεργειών προς τους υπουργούς, η συνάντηση των υπουργών του ΟΠΕΚ και, τέλος, η συνάντηση των υπουργών του ευρύτερου συνασπισμού ΟΠΕΚ+.

 Το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά υποδηλώνει ότι οι παραγωγοί έχουν καταλήξει λίγο πολύ σε συμφωνία σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν με τις τρέχουσες περικοπές, είπαν αναλυτές.

 Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε ακόμα να επιλέξει αλλαγές στην πολιτική παραγωγής αργότερα φέτος, εάν η ζήτηση πετρελαίου το καλοκαίρι είναι ισχυρή και οδηγήσει σε εξάντληση των αποθεμάτων, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς.

 «Η αγορά αναμένει από τον ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει πλήρως στις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές της προσφοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οτιδήποτε λιγότερο θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις τιμές βραχυπρόθεσμα», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της ING Commodities Warren Patterson και Ewa Manthey σε σημείωμα της Παρασκευής.

 «Θα ήταν πιο δύσκολο για την ομάδα να κάνει έκπληξη προς τα πάνω. Η συμφωνία για βαθύτερες περικοπές θα ήταν πρόκληση, ιδιαίτερα όταν λίγοι παραγωγοί παράγουν ήδη πάνω από τα επίπεδα-στόχο τους».

 Ενώ η πλήρης ανατροπή των περικοπών θα ήταν σημαντική για το κλίμα και για την αποφυγή υποχώρησης των τιμών σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της αγοράς, δεν χρειάζεται από την άποψη των θεμελιωδών μεγεθών «καθώς θα ωθήσει την αγορά πετρελαίου σε βαθύ έλλειμμα το καλοκαίρι, μια περίοδο αιχμής ζήτησης», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της ING.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης