Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Rosneft διπλασίασε τα καθαρά της κέρδη στο α’ τρίμηνο

Η Rosneft διπλασίασε τα καθαρά της κέρδη στο α’ τρίμηνο
Το ισχυρό οικονομικό αποτέλεσμα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει τις αντοχές του ρωσικού γίγαντα στις κυρώσεις
Η ρωσική Rosneft, ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου της χώρας, ανακοίνωσε αύξηση κατά 92,8% στα καθαρά κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με το Oil Price, η Rosneft ανέφερε επίσης ότι η μέση ημερήσια παραγωγή της ανήλθε σε 5,43 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως κατά την ίδια περίοδο, εκ των οποίων τα 3,85 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ήταν υγροί υδρογονάνθρακες.

Παράλληλα, η εταιρεία αναγνώρισε τις δυσμενείς επιπτώσεις που είχαν οι δυτικές κυρώσεις στις δραστηριότητές της, εμποδίζοντας την πρόσβασή της στις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές και κατά συνέπεια αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.

«Τα υψηλά επιτόκια και η περιορισμένη ρευστότητα που διατίθεται στη χρηματοπιστωτική αγορά της χώρας ασκούν πίεση στις οικονομικές επιδόσεις, γεγονός που αναγκάζει την εταιρεία να στραφεί σε δάνεια σε εναλλακτικά νομίσματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin.

Το ισχυρό οικονομικό αποτέλεσμα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ωστόσο, δείχνει και τις αντοχές του ρωσικού γίγαντα στις κυρώσεις. Το καθαρό αποτέλεσμα έφτασε τα 14 δισ. δολάρια και αντιπροσώπευε αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2022.

Μπαράζ επιθέσεων

Υπενθυμίζεται πως η Rosneft έχει γίνει στόχος αλλεπάλληλων επιθέσεων ουκρανικών drones, με τις εγκαταστάσεις της στο Ριαζάν, λιγότερο από 200 μίλια από τη Μόσχα, να δέχονται συγκεκριμένα δύο επιθέσεις.

Η πρώτη επίθεση έγινε στα μέσα Μαρτίου και στη συνέχεια η εγκατάσταση χτυπήθηκε ξανά μέσα στον Μάιο.

Η δυναμικότητα διύλισης στη Ρωσία που τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω των επιθέσεων των drones εκτιμήθηκε από το Reuters στα μέσα Απριλίου σε περίπου 660.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), σε σύγκριση με 907.000 bpd εκτός λειτουργίας στα τέλη Μαρτίου.

Στο μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε στις αρχές Απριλίου ότι θα μπορούσε να επισκευάσει όλες τις μονάδες που υπέστησαν ζημιές εντός δύο μηνών.

Εν τω μεταξύ, το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι εξαγωγές αργού της Rosneft από το λιμάνι Novorosiisk πρόκειται να διπλασιαστούν τον επόμενο μήνα σε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, λόγω της συνεχιζόμενης ακινησίας του διυλιστηρίου Tuapse.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης