Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το σχέδιο της Αλγερίας για αύξηση 45% στην παραγωγή φυσικού αερίου κοντράρει στις επενδύσεις (Montel)

Το σχέδιο της Αλγερίας για αύξηση 45% στην παραγωγή φυσικού αερίου κοντράρει στις επενδύσεις (Montel)
Η αφρικανική χώρα έχει ήδη στείλει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε Τουρκία και Κροατία
Η Αλγερία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου της κατά 45% περίπου, με στόχο να φτάσει τα 200 δισ. κυβικά μέτρα πριν από το τέλος της δεκαετίας, αλλά η εξασφάλιση επαρκών επενδύσεων εν μέσω της φθίνουσας ζήτησης στην ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση, δήλωσαν εμπειρογνώμονες στο Montel την Πέμπτη (30/5).

Ο υπουργός Ενέργειας της αφρικανικής χώρας Μοχάμεντ Αρκάμπ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η αύξηση της παραγωγής θα εξυπηρετήσει την αυξανόμενη εγχώρια και εξαγωγική ζήτηση, καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής της χώρας διοχετεύεται σήμερα στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η Αλγερία παράγει περίπου 137 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, αλλά ένα μέρος αυτής της ποσότητας επιστρέφει στη χώρα για να διατηρηθεί η παραγωγή, αφήνοντας προς το παρόν εμπορεύσιμη παραγωγή περίπου 104 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

«Απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια για να αγγίξουμε αυτό το επίπεδο οπότε η προσέλκυση περισσότερων επενδυτών είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Choeib Boutamine, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Ranadrill Energy με έδρα την Αλγερία.

Το παράδειγμα της ExxonMobil

Ο ίδιος επεσήμανε κάποια θετικά δείγματα, για παράδειγμα, με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της ExxonMobil και της κρατικής Sonatrach την περασμένη εβδομάδα για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Η ExxonMobil είναι μια μεγάλη εταιρεία, με μακρά εμπειρία στον τομέα αυτό, η οποία σίγουρα θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες επενδύσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η Αλγερία διαθέτει συμβατικά αποθέματα φυσικού αερίου που ανέρχονται σε περίπου 4,2 εκατ. κυβικά εκατοστά, αλλά μη συμβατικά αποθέματα περίπου 20 εκατ. κυβικών εκατοστών.

Ενώ η Αλγερία ήταν ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ισπανία και την Ιταλία το 2023, η αυξημένη παραγωγή θα επιτρέψει στη χώρα να ψάξει και για άλλους προορισμούς, δήλωσε ο Boutamine, σημειώνοντας ότι έχει ήδη στείλει πρόσφατα υγροποιημένο φυσικό αέριο σε Τουρκία και Κροατία.

Με την ικανότητα των αγωγών προς την Ευρώπη να είναι περιορισμένη, μεγάλο μέρος της πρόσθετης παραγωγής θα πρέπει να εξαχθεί ως LNG, σημείωσε.

Αγώνας για επενδύσεις

Ωστόσο, οι ξένοι παρατηρητές αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τα σχέδια της Αλγερίας, επικαλούμενοι ιδίως τις προκλήσεις για την εξεύρεση επαρκών επενδύσεων.

«Η αύξηση των εξαγωγών κατά 50-60 δισ. κυβικά μέτρα σε πέντε χρόνια θα ήταν εξαιρετική», δήλωσε Ισπανός έμπορος φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν όμως γενναίες επενδύσεις για την επέκταση τόσο της παραγωγής όσο και των υποδομών μεταφοράς.

«Επιπλέον επενδύσεις σε αγωγούς δεν είναι δυνατές, καθώς δεν νομίζω ότι η Ευρώπη θέλει να πληρώσει γι' αυτό με τα τρέχοντα σχέδια απαλλαγής από τον άνθρακα», δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς υγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου θα συναντούσαν παρόμοια αντίσταση.

«Ποιος στην Ευρώπη μπορεί να υπογράψει ένα σχέδιο για να αρχίσει να λαμβάνει φυσικό αέριο το 2030, για τα επόμενα 20-30 χρόνια;», είπε.

«Πράγματι, τα σχέδια μου φαίνονται ανέφικτα», επανέλαβε ο Gonzalo Escribano, διευθυντής ενέργειας στο think tank του Ινστιτούτου Elcano.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης