Μεγάλα τα όρια διακύμανσης των τιμών των PPA από αγορά σε αγορά
Ταυτόχρονα ανοδικά κινούνται και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των επομένων μηνών και φθάνουν ακόμη και τα 40 και τα 41 ευρώ/MWh για τον Δεκέμβριο του 2024 και τον Ιανουάριο του 2025. Η αγορά φυσικού αερίου εμφανίζεται νευρική καθώς οι αποθήκες της Ευρώπης πρέπει να γεμίσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ είναι μάλλον απίθανο και ο επόμενος χειμώνας να είναι εξίσου ήπιος με αυτόν που πέρασε.
Επί του παρόντος εκτιμάται ότι οι υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης που σήμερα είναι γεμάτες σε ποσοστό 69% θα φθάσουν στο 90% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από την προθεσμία της ΕΕ για την 1η Νοεμβρίου.
Ωστόσο οι τρέχουσες εξελίξεις σε ότι αφορά τις τιμές του LNG ωθούν προς τα πάνω και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 81 ευρώ/MWh ενώ ανοδικά κινήθηκε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Oι τιμές στα PPA παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις και σύμφωνα με το Montel για τον Απρίλιο που μας πέρασε, για τα φωτοβολταϊκά οι τιμές των PPA κινήθηκαν στα 38 ευρώ/ MWh.
Στα 40 ευρώ είναι οι τιμές στην Ισπανία, ενώ στην Ιταλία και στην Βρετανία είναι πολύ υψηλότερα και ξεπερνούν τα 70 ευρώ/MWh.
Αναζήτηση λύσεων με σταθερές τιμές
Η ρευστότητα που επικρατεί στις ενεργειακές αγορές, αλλά και η εμπειρία των προηγούμενων ετών της ενεργειακής κρίσης όταν απειλήθηκε η βιωσιμότητα της βιομηχανίας και χρειάστηκαν δραστικές παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις για την εξισορρόπηση του ενεργειακού κόστους, στρέφουν τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας στην αναζήτηση λύσεων που θα τους εξασφαλίσουν σταθερά αποδεκτές τιμές.
Και αυτές δεν είναι άλλες από τα πράσινα PPAs που αποδεικνύεται ότι είναι ελκυστικά ακριβώς διότι εξασφαλίζουν σταθερότητα στο κόστος παραγωγής, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα αλλά και χρηματοδοτώντας τα έργα ΑΠΕ.
Για τους λόγους αυτούς η εφαρμογή των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και η άρση εμποδίων στη σύναψη διμερών πράσινων συμβολαίων είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετάβαση της Ευρώπης σε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα.
Τα πράσινα PPAs μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση, παρέχοντας σταθερότητα και προβλεψιμότητα για το ενεργειακό κόστος και τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που αποτελεί κλειδί για τη λειτουργία των ενεργοβόρων επιχειρήσεων σε μια ευμετάβλητη παγκόσμια αγορά.
Μάλιστα μέσω των PPAs, η Ευρώπη όχι μόνο θα πετύχει τους κλιματικούς στόχους, αλλά μπορεί να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία της θα παραμείνει ανταγωνιστική.
Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του Montel για τον Απρίλιο που μας πέρασε, για τα φωτοβολταϊκά οι τιμές των PPA κινήθηκαν στα 38 ευρώ/ MWh, σύμφωνα με τον γερμανικό TSO.
Παράλληλα τα δεκαετή συμβόλαια για το 2026 είχαν τιμές τελευταία στα 70,70 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με την Aurora οι τιμές δείχνουν μια διαφορά στα 10 ευρώ/MWh μέχρι το 2027 μεταξύ αυτών που προσφέρουν οι πωλητές ενέργειας και αυτών που προτίθενται να αγοράσουν οι επιχειρήσεις - πελάτες.Τον ανταγωνισμό θα αντέξουν τα πολύ μεγάλα πάρκα και οι καθετοποιημένοι όμιλοι.
Αβεβαιότητα και κόστος
Για την ενεργοβόρα βιομηχανία, ο βασικός παράγοντας που δρα ανασταλτικά για την αξιοποίηση των πράσινων συμβολαίων, είναι η αβεβαιότητα σε ότι αφορά τα επιπλέον κόστη που αναμένεται να επωμιστούν για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτά περιλαμβάνονται το κόστος του δικτύου και χρεώσεις για το καθεστώς ενίσχυσης των ΑΠΕ ή για άλλους μη ανακτήσιμους φόρους.
Επίσης πηγή ανησυχίας αποτελεί το έμμεσο κόστος του ETS, που ενσωματώνεται στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Καθοριστική από αυτή την άποψη αποτελεί η δυνατότητα αντιστάθμισης για τη βιομηχανία και μετά το 2030, προκειμένου να μπορεί να υπογράφει PPAs.
Πέραν των παραπάνω, με την ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων υβριδικών έργων, φωτοβολταϊκών και αιολικών με αποθήκευση, η υιοθέτηση PPAs μπορεί να μεγιστοποιηθεί. Αυτό ωστόσο απαιτεί τον σχεδιασμό ενός ρυθμιστικού πλαισίου τέτοιου, που να μπορούν οι επενδυτές να προσαρμόζονται σε συγκεκριμένα προφίλ κατανάλωσης.
www.worldenergynews.gr