Τελευταία Νέα

Συμφωνία Ιταλίας, Γερμανίας και Αυστρίας για τον Νότιο Διάδρομο Υδρογόνου

Συμφωνία Ιταλίας, Γερμανίας και Αυστρίας για τον Νότιο Διάδρομο Υδρογόνου

Θα μεταφέρει ανανεώσιμο υδρογόνο από την Βόρεια Αφρική

 

Η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστρία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη δικτύου μεταφοράς υδρογόνου από τη νότια Μεσόγειο στη βόρεια Ευρώπη, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα υπουργεία Ενέργειας των τριών χωρών.

Η επίσημη ανακοίνωση, σηματοδοτεί ένα συγκεκριμένο βήμα στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξασφαλίσει προμήθειες ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου έως το 2030 για να βοηθήσει στην απομάκρυνση του άνθρακα από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της.

«Ο Νότιος Διάδρομος Υδρογόνου θα παρέχει εισαγωγές ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου από τη Βόρεια Αφρική μέσω της νότιας Ιταλίας και θα συνδεθεί περαιτέρω με τους μεγάλους κόμβους ζήτησης υδρογόνου στην Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο.
Ο αγωγός με το όνομα SoutH2, ο οποίος πέρυσι κέρδισε το καθεστώς προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρείται σημαντικός για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς για τα ανανεώσιμα καύσιμα.

Συμμετοχή της Snam 

Ένας όμιλος εταιρειών συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Snam έχει συνεργαστεί για την κατασκευή του αγωγού SoutH2 μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, με οικονομική δέσμευση άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Ο νότιος διάδρομος θα παίξει σημαντικό ρόλο, ειδικά στον εφοδιασμό των νότιων γερμανικών πολιτειών με πράσινο υδρογόνο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας Robert Habeck.

Πέρυσι πηγές είπαν στο Reuters ότι η Ιταλία βρισκόταν σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βαυαρίας για την προμήθεια φυσικού αερίου και υδρογόνου στο κρατίδιο της νότιας Γερμανίας, προσθέτοντας ότι η Ρώμη στόχευε επίσης να πουλήσει ενέργεια στην Αυστρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να παράγει 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους και να εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030 σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία εκπέμπουν αέρια που θερμαίνουν τον πλανήτη όταν καίγονται.
Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τη διάσπαση του νερού μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης