Ενέργεια

Συνεργασία Ουγγαρίας και Λευκορωσίας στην πυρηνική ενέργεια

Συνεργασία Ουγγαρίας και Λευκορωσίας στην πυρηνική ενέργεια
Ο πρώτος εμπορικός πυρηνικός σταθμός της Ουγγαρίας άρχισε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σήμερα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία
Καθώς η ρητορική τύπου Ψυχρού Πολέμου επανεμφανίζεται μετά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν προσεγγίζει τώρα τη Λευκορωσία για την επέκταση των δεσμών των δυο κρατών και την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της κεντροευρωπαϊκής χώρας.

Σύμφωνα με το Oil Price, την Τετάρτη (29/5), παρά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó επισκέφθηκε το Μινσκ, όπου δήλωσε δημοσίως: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: όσο λιγότερες κυρώσεις, τόσο περισσότερη συνεργασία!»

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η Λευκορωσία θα βοηθήσει την Ουγγαρία στην κατασκευή του δεύτερου, νέου αντιδραστήρα PAK.

Ο πρώτος αντιδραστήρας, σύμφωνα με το Reuters, από τη ρωσική εταιρεία Rosatom, βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής από το 2014.

Τώρα η Rosatom ανέλαβε να κατασκευάσει και τον δεύτερο αντιδραστήρα, σε συνεργασία με τη Λευκορωσία.

Η Ουγγαρία στηρίζεται στην πυρηνική ενέργεια

Ο πρώτος εμπορικός πυρηνικός σταθμός της Ουγγαρίας άρχισε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σήμερα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία, οι οποίοι παράγουν περίπου το ήμισυ των εγχώριων αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης.

«Μεγάλης σημασίας είναι η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα εδώ για τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η οποία μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις που απέκτησε η Λευκορωσία κατά την κατασκευή αντιδραστήρων με παρόμοια τεχνολογία», δήλωσε ο Szijjarto, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη θα ενισχύσει τη συνεργασία με τη Λευκορωσία σε τομείς που δεν αποτελούν στόχο των κυρώσεων, οι οποίες, όπως εκτίμησε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, δεν αποδίδουν.

Η Λευκορωσία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ για νοθευμένες εκλογές, καταπίεση της αντιπολίτευσης και για το γεγονός ότι επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τη χώρα ως ορμητήριο για επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ο Όρμπαν, ο οποίος αντιδρά στις κυρώσεις της ΕΕ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την άνοιξη του 2022, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις δημοτικές εκλογές στην πατρίδα του και τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όπου το κόμμα του κινδυνεύει από την αντιπολίτευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης