Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΡΑΑΕΥ εγκαλεί ENAON για την καταβολή αντισταθμιστικών στις ενεργοβόρες

Η ΡΑΑΕΥ εγκαλεί ENAON για την καταβολή αντισταθμιστικών στις ενεργοβόρες
Η ΡΑΑΕΥ επισημαίνει στην επιστολή της ότι οι αποφάσεις της συνοδεύονται από το τεκμήριο της νομιμότητας
Εξηγήσεις στην ΡΑΑΕΥ για την μη συμμόρφωσή της με σειρά αποφάσεων που εξέδωσε το διάστημα 2020-2021 σχετικά με την καταβολή αντισταθμιστικών σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ, καλείται να δώσει η Enaon EDA, ως καθολικός διάδοχος των υποχρεώσεων των ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ μετά τη συγχώνευσή τους. 

Η ΡΑΑΕΥ μέσω επιστολής που στάλθηκε στην Εnaon την περασμένη Παρασκευή, εγκαλεί την εταιρία για παραβίαση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την δραστηριότητά της και τους όρους αδείας της και την καλεί να δώσει εξηγήσεις σε σχέση με την καθυστέρηση στην επιστροφή των εγκεκριμένων αντισταθμιστικών μέχρι και την Δευτέρα 3 Ιουνίου.

Η παρέμβαση της Αρχής αφορά σε ένα ζήτημα που εκκρεμεί από το 2020 και έχει προκαλέσει δικαστικές προσφυγές από πλευράς βιομηχανικών επιχειρήσεων κατά των Διαχειριστών διανομής φυσικού αερίου, με τις πρώτες αποφάσεις να αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα. Το 2020 και μετά από αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ και ένα μακρύ διάλογο με την ΕΕ, η ΡΑΕ (πρώην ΡΑΕΕΥ) με απόφασή της υποχρέωσε τις τρεις τότε εταιρίες Διανομής (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) να καταβάλλουν αντισταθμιστικά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες για το διάστημα 14 Αυγούστου 2015 έως και 1 Δεκεμβρίου 2016 που πλήρωσαν αυξημένο τέλος διανομής (4 ευρώ/μεγαβατώρα). Η απόφαση προέβλεπε την καταβολή ενός συνολικού ποσού της τάξης των 4,1 εκατ. ευρώ και την καταβολή του σε 36 άτοκες δόσεις από 1/1/2021 έως 31/10/2024.

Τι αναφέρει η επιστολή

Οι τρεις εταιρίες διανομείς, που πλέον έχουν συγχωνευθεί σε μία, (Εnaon EDA) άσκησαν προσφυγή και αίτηση αναστολής κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών οι οποίες και απορρίφθηκαν. Η Enaon ΕDA, ως καθολικός διάδοχος των τριών εταιριών Διανομής, συνεχίζει να μην υπακούει στις αποφάσεις της ΡΑΕ επικαλούμενη την πρόθεσή της να ασκήσει αίτηση αναίρεσης ενώπιον του ΣτΕ προκειμένου να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου.

Η ΡΑΑΕΥ επισημαίνει στην επιστολή της ότι οι αποφάσεις της συνοδεύονται από το τεκμήριο της νομιμότητας και δεν συντρέχει καμία από τις περιπτώσεις που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την παύση ισχύος της συγκεκριμένης απόφασης. Επιπλέον, επισημαίνει, οι αποφάσεις της Αρχής πληρούν το λειτουργικό κριτήριο της άμεσης εξυπηρέτησης του δημοσίου σκοπού και η μη συμμόρφωση με αυτές υπονομεύει τον σκοπό του δημοσίου συμφέροντος που αυτές εξυπηρετούν.

«Η εταιρεία σας, τόσο λόγω της αναντίρρητης νομικής της υποχρέωσης όσο και εκ του ρόλου που κατέχει στην αγορά ενέργειας, ασκώντας δραστηριότητα κοινής ωφέλειας, όφειλε εξαρχής να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Αρχής, δεδομένου ότι η εφαρμογή τους ήταν υποχρεωτική χωρίς να προϋποτίθεται η διαμεσολάβηση κάποιας δικαστικής απόφασης. Κατόπιν δε και της κατ’ ουσίαν απόρριψης της ασκηθείσας προσφυγής της εταιρείας enaon EDA, βάσει των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, δεν υφίσταται νόμιμο έρεισμα για οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση ως προς την καταβολή από την εταιρεία των εγκεκριμένων επιστρεπτέων ποσών προς τους Επιλέγοντες Πελάτες που είναι δικαιούχοι των αντισταθμιστικών μέτρων» αναφέρει στην επιστολή της η ΡΑΑΕΥ. Επισημαίνει τέλος ότι η καθυστέρηση που ήδη έχει σημειωθεί από την έκδοση των αποφάσεων της Αρχής έως σήμερα, υπερβαίνει το εύλογο και είναι παντελώς αδικαιολόγητη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης