Τελευταία Νέα

Νέα εποχή για τα φωτοβολταϊκά ανατέλλει στην Ανατολική Ευρώπη

Νέα εποχή για τα φωτοβολταϊκά ανατέλλει στην Ανατολική Ευρώπη
Η Πολωνία είναι μία από τις δέκα κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών από το 2016
Η Ανατολική Ευρώπη κάνει άλματα στην ηλιακή ενέργεια, για αυτό και οι διοργανωτές της Intersolar Europe 2024 αναμένουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βιομηχανική ένωση SolarPower Europe, η Πολωνία είναι μία από τις δέκα κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών από το 2016.

Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία προστέθηκε στον κατάλογο μετά την προσθήκη 1,6 GW φωτοβολταϊκής ισχύος το 2023, μια αύξηση 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τσεχία ξεπέρασαν επίσης το όριο του ενός GW πέρυσι.

Αναλυτικά για τις χώρες

Πέρυσι, τις ηλιόλουστες ημέρες, η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε το 41% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας. Η χώρα έχει μέση διάρκεια ηλιοφάνειας 2.000 έως 2.600 ώρες ετησίως, ενώ η Ρουμανία σημείωσε αύξηση 308% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αναπτύσσοντας πάνω από ένα GW νέας ισχύος.

Μετά από 13 χρόνια, η Τσεχία γιορτάζει τώρα την επιστροφή της στη σκηνή της αγοράς GW με μια νέα ηλιακή έκρηξη. Σύμφωνα με την ηλιακή ένωση της χώρας, πέρυσι εγκαταστάθηκαν 82.799 νέα ηλιακά συστήματα. Πρόκειται για 49.039 περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος! Η συνολική παραγωγή ηλιακής ενέργειας της χώρας αυξήθηκε δραματικά, κατά 970 MW για την ακρίβεια.

Η έκρηξη των φωτοβολταϊκών στην Ανατολική Ευρώπη οφείλεται στην επιθυμία για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία και στη δέσμευση στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους.

Άλλες βασικές κινητήριες δυνάμεις είναι η αποδοτικότητα του κόστους, η τεχνολογική πρόοδος και οι πολιτικές επιδοτήσεων.

Προχωρούν τα μεγάλα έργα στην Ανατολική Ευρώπη

Από τις αρχικές συζητήσεις έως τη σύνδεση με το δίκτυο σε μόλις έξι μήνες: Η κοινοπραξία Iqony Solar Energy Solutions (SENS) και η LSG υλοποίησαν τον Νοέμβριο του 2023 ένα νέο έργο ηλιακού πάρκου στο Sényő της Ουγγαρίας, με περισσότερες από 95.000 ηλιακές μονάδες, το ηλιακό πάρκο αναμένεται να εξοικονομήσει σχεδόν 40.000 τόνους CO2 ετησίως.

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας η Ουγγαρία έχει αρχίσει να βασίζεται περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2020 για να αυξήσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

Η ουγγρική κυβέρνηση στηρίζει αυτή τη μεταμόρφωση με χρηματοδότηση ύψους 433 εκατομμυρίων ευρώ από τον Μάιο του 2023, προωθώντας την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού δυναμικού και την ευελιξία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, η SENS εξασφάλισε ένα έργο στην Πολωνία για την ανάπτυξη ενός αγωγού φωτοβολταϊκών με εγκατεστημένη ισχύ έως και ένα GW, ενώ επίσης έχουν υπογραφεί συμβάσεις για τα τέσσερα πρώτα έργα (δυναμικότητας 355 MW) αυτού του αγωγού.

Τα τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Βρότσλαβ και στα ανατολικά της χώρας. Ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει επί του παρόντος δυναμικότητα 204 MW και βρίσκεται στο Zwartowo, δυτικά του Gdańsk και φέτος, θα επεκταθεί κατά 86 MW.

Στη Βουλγαρία, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας κερδίζει επίσης έδαφος. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η Jinko Solar προμήθευσε συνολικά 220.000 διφασικές μονάδες για το εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας Verila. Με 132 MW, πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο της χώρας.

Intersolar Europe: περισσότεροι επισκέπτες από την Ανατολική Ευρώπη

Αυτή η δυναμική στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης είναι αισθητή στην Intersolar Europe και στις παράλληλες εκθέσεις της: Το 2023, πάνω από το 10% των εμπορικών επισκεπτών από τις 30 κορυφαίες χώρες της The smarter E Europe ήταν από την Ανατολική Ευρώπη - μια αύξηση 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για την επερχόμενη εκδήλωση στο Μόναχο από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου 2024, οι διοργανωτές αναμένουν άλλη μια αύξηση των επισκεπτών από αυτή την περιοχή.

Στην κορυφαία έκθεση του κόσμου για την ηλιακή βιομηχανία, μπορούν να μάθουν περισσότερα για τα τελευταία προϊόντα, τις λύσεις και τα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς και για τις απαιτήσεις για την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το συνέδριο Intersolar Europe Conference, που ξεκινά στις 18 Ιουνίου και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου. Οι ειδικοί θα συζητήσουν θέματα όπως οι συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPA), τα μοντέλα χρηματοδότησης και οι υβριδικοί ηλιακοί σταθμοί. Θα παράσχουν επίσης πληροφορίες για διάφορες αγορές, για παράδειγμα τις ετήσιες παγκόσμιες προοπτικές της αγοράς που παρέχει η ένωση του κλάδου SolarPower Europe.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης