Ενέργεια

Το πετρέλαιο συνεχίζει την άνοδό του ελέω Κίνας και γεωπολιτικών εξελίξεων (Μontel)

Το πετρέλαιο συνεχίζει την άνοδό του ελέω Κίνας και γεωπολιτικών εξελίξεων (Μontel)
Το ΔΝΤ δήλωσε ότι αναμένει πλέον ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 5% φέτος
Οι τιμές του πετρελαίου διευρύνουν τα κέρδη τους, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν την προς τα πάνω αναθεώρηση της οικονομίας της Κίνας για το έτος από το ΔΝΤ, ενώ οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή προσέφεραν επίσης στήριξη.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας σημείωσε τελευταία άνοδο 0,19 δολάρια στα 84,40 δολ/βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο WTI κέρδισε 0,28 δολάρια στα 80,11 δολ/βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο άνω του 1% μία ημέρα νωρίτερα.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι αναμένει πλέον ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 5% φέτος, μια ανοδική προσαρμογή από προηγούμενη πρόβλεψη για 4,6%.

Σημείωσε δε, ότι αναμένει πως ο κορυφαίος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο θα αναπτυχθεί κατά 4,5% το 2025.

Η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Gita Gopinath, επαίνεσε την κινεζική κυβέρνηση για την στροφή προς την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων.

«Αναγνωρίζοντας αυτές τις προκλήσεις, οι αρχές έχουν επικεντρωθεί στην επίτευξη ανάπτυξης υψηλής ποιότητας», πρόσθεσε.

Η ίδια η Κίνα είχε θέσει νωρίτερα φέτος ως στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας της κατά 5%.

Αύξηση της ζήτησης;

«Μια υγιής κινεζική οικονομία έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για τη ζήτηση πετρελαίου. Σε αυτό ελπίζουν OPEC και οι άλλοι παραγωγοί, στην προσδοκία για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε στο Montel η Emma Li, ανώτερη αναλύτρια για την Κίνα της Vortexa.

Εν τω μεταξύ, ο Victor Yang, ανώτερος αναλυτής της JLC Technology, δήλωσε σε ένα podcast ότι η ζήτηση θα μπορούσε να προέλθει από ένα μεγάλο διυλιστήριο που πρόκειται να ξεκινήσει στη Shandong το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Για τις γεωπολιτικές εντάσεις

Ενώ οι εντάσεις στη Γάζα συνέχισαν να σιγοβράζουν, οι traders και οι αναλυτές συμφώνησαν ότι η απειλή για διαταραχές του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή είναι χαμηλή.

Ωστόσο, οι περισσότεροι διατήρησαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την τελευταία επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα - βασικό αγωγό για τη μεταφορά ενεργειακών προϊόντων.

Την Τετάρτη, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου ελληνικών συμφερόντων που διέσχιζε την Ερυθρά Θάλασσα επλήγη από πυραύλους που εκτόξευσαν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης