Τελευταία Νέα

Ισπανία: Πτώση 26% στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης εν μέσω χαμηλών τιμών ενέργειας

Ισπανία: Πτώση 26% στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης εν μέσω χαμηλών τιμών ενέργειας

 Η APPA αναμένει τώρα ότι θα προστεθούν περίπου 1,4-1,6 γιγαβάτ (GW) ισχύος φέτος από 1,9 GW το 2023

 

Ισπανικά νοικοκυριά και εταιρείες εγκατέστησαν λιγότερα συστήματα ηλιακής ενέργειας σε στέγες το πρώτο τρίμηνο του έτους, επεκτείνοντας μια τάση που πυροδοτήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, τον πληθωρισμό και τον εξασθενημένο αντίκτυπο των επιδοτήσεων και θέτοντας ένα εμπόδιο στις προοπτικές για το έτος.

Η πτώση ήταν κυρίως σε μικρότερα οικιακά συστήματα πέρυσι, αλλά τώρα εξαπλώνεται σε εγκαταστάσεις μεγαλύτερης κλίμακας, ανέφερε την Τρίτη ο όμιλος ηλιακής βιομηχανίας UNEF.

Η χωρητικότητα που εγκαταστάθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου μειώθηκε περίπου κατά 26% από την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UNEF Jose Donoso σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.
Ειδικότερα, οι εταιρείες καθυστερούν τις ηλιακές εγκαταστάσεις για την τροφοδοσία εμπορικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με τη νέα δυναμικότητα να μειώνεται κατά 22% και 30% αντίστοιχα, σε σύγκριση με πτώση 15% στις οικιακές εγκαταστάσεις.
«Ο οικιακός τομέας πιάνει πάτο, αλλά η πτώση εξαπλώνεται στον βιομηχανικό τομέα», είπε ο Donoso.
Ενώ οι καταναλωτές στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα εξακολουθούν να βλέπουν την ηλιακή ενέργεια ως μια καλή επένδυση, η πτώση των τιμών της ενέργειας έχει αφαιρέσει την αίσθηση του επείγοντος, δήλωσε στο Reuters ο Jon Macias, πρόεδρος του κλάδου ηλιακής ενέργειας οροφής του λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας APPA.
«Στον βιομηχανικό τομέα, η λέξη «επείγον» αντικαταστάθηκε από τη λέξη «σημαντικό»», είπε. "Δηλαδή, πρέπει να το κάνω αλλά όχι αυτή τη στιγμή. Μπορώ να το κάνω μεσοπρόθεσμα", είπε.

Η APPA αναμένει τώρα ότι ο τομέας θα προσθέσει περίπου 1,4-1,6 γιγαβάτ (GW) ισχύος, από 1,9 GW το 2023 και το ρεκόρ 2,6 GW που επιτεύχθηκε το 2022.

Φορολογικά κίνητρα

Ο Donoso προέτρεψε την κυβέρνηση να προσφέρει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα σε εταιρείες και νοικοκυριά που εγκαθιστούν ηλιακά συστήματα και να βελτιώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για κοινά έργα, στα οποία οι ηλιακοί συλλέκτες παρέχουν ενέργεια σε ομάδες καταναλωτών και όχι σε ένα μεμονωμένο νοικοκυριό.
Η επιβράδυνση έρχεται μετά την άνθηση της αγοράς μεταξύ 2018 και 2022, ενισχυμένη από τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις και τις εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ορισμένες εταιρείες, οι οποίες επέκτειναν γρήγορα τις δραστηριότητές τους για να ξεπεράσουν το κύμα, καταγράφουν τώρα ζημίες εκατομμυρίων ευρώ και ανακοινώνουν μεγάλες απολύσεις.
«Για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση για εγκατάσταση, αυτές οι εταιρείες αύξησαν το εργατικό δυναμικό τους, αλλά όταν οι τιμές μειώθηκαν το 2023 και η ζήτηση επιβραδύνθηκε, έπρεπε να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλά πάγια έξοδα», δήλωσε ο Victor Peiro, επικεφαλής έρευνας μετοχών στην GVC Gaesco.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης