Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια θα αποτελεί το 10% του ενεργειακού μείγματος της Ιταλίας έως το 2040 (Montel)

Η πυρηνική ενέργεια θα αποτελεί το 10% του ενεργειακού μείγματος της Ιταλίας έως το 2040 (Montel)
Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την πυρηνική παραγωγή σε δύο δημοψηφίσματα το 1987 και το 2011
Η Ιταλία θα συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στο εθνικό της σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (NECP), ενώ υπάρχουν προβλέψεις ότι θα μπορούσε αυτή να αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της χώρας μέχρι το 2040, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της χώρας.

«Δεν έχω ακόμη τους ακριβείς αριθμούς, αλλά μπορώ να πω ότι για τα νέα πυρηνικά τα σενάριά μας δείχνουν μια εγκατεστημένη δυναμικότητα της τάξης του 10%» των στόχων για το ενεργειακό μείγμα του 2040 και του 2050, δήλωσε η Francesca Salvemini, επικεφαλής της τεχνικής γραμματείας του υπουργείου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα πυρηνικά στη Ρώμη.

Σύμφωνα με το Montel, το υπουργείο επισπεύδει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση των σεναρίων αυτών έως τον Ιούνιο αντί της αρχικά προγραμματισμένης προθεσμίας του Σεπτεμβρίου.

Η σχέση της Ιταλίας με τα πυρηνικά

Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την πυρηνική παραγωγή σε δύο δημοψηφίσματα το 1987 και το 2011, ωστόσο πέρυσι το κοινοβούλιο ήρε την απαγόρευση για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στο εθνικό ενεργειακό μείγμα για να επιταχύνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα σχέδια της Ιταλίας περιλαμβάνουν υδρόψυκτους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR), τη μετάβαση σε προηγμένους αρθρωτούς αντιδραστήρες με ψύξη μολύβδου (AMR) και τέλος την πυρηνική σύντηξη, δήλωσε ο Salvemini.

Συνολικά, οι νέες πυρηνικές τεχνολογίες δεν θα φτάσουν στην τεχνολογική ωριμότητά τους πριν από το 2030, πρόσθεσε.

Στην Ευρώπη, υπάρχουν αντίθετες απόψεις για την πυρηνική ενέργεια, με τη Γερμανία να αντιτίθεται και τη Γαλλία να την υποστηρίζει ένθερμα.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες μάλιστα δήλωσαν πρόσφατα στον Montel ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 20% του μείγματος της Ιταλίας μετά το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης