Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Nέες επενδύσεις της Equinor σε φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα

Nέες επενδύσεις της Equinor σε φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα
Το φυσικό αέριο του κοιτάσματος Troll αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των απαιτήσεων της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
Η Equinor και οι εταίροι της στο γιγαντιαίο κοίτασμα Troll στη Βόρεια Θάλασσα της Νορβηγίας θα επενδύσουν περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (1,13 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στην ανάπτυξη υποδομών.

Σύμφωνα με το Offshore.com, στόχος της εταιρείας είναι να επιταχυνθεί η παραγωγή από το κοίτασμα ώστε να διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα εξαγωγής φυσικού αερίου από το Troll προς το εργοστάσιο επεξεργασίας Kollsnes στη δυτική Νορβηγία έως το 2030.

Αυτό θα επιτρέψει σε Troll και Kollsnes να συμβάλουν στη διασφάλιση του εφοδιασμού των πελατών στην Ευρώπη με φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο του κοιτάσματος Troll αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των απαιτήσεων της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Kjetil Hove, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της εταιρείας Exploration and Production Norway.

Το στάδιο 2 του έργου Troll Phase 3 προβλέπει τη διάνοιξη οκτώ νέων γεωτρήσεων.

Στα τέλη του 2026 οι γεωτρήσεις της Equinor

Ένας νέος αγωγός ροής φυσικού αερίου θα τοποθετηθεί μεταξύ των εγκαταστάσεων και της πλατφόρμας Troll A, η οποία θα υποστεί επίσης τροποποιήσεις για να υποδεχθεί την πρόσθετη παραγωγή.

Η Equinor αναμένει να θέσει τις πρώτες γεωτρήσεις σε λειτουργία στα τέλη του 2026.

«Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε σταθερούς, οικείους προμηθευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη συμφωνίες-πλαίσιο μαζί μας», δήλωσε ο Geir Tungesvik, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος Projects, Drilling & Procurement.

«Είναι σαφές πλεονέκτημα ότι αρκετοί από αυτούς έχουν εμπειρία από το προηγούμενο στάδιο της ανάπτυξης της φάσης 3 του Troll».

Η νέα υποδομή αναμένεται να προσθέσει περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη συνολική παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα, με μέγιστη τιμή τα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Το πρώτο στάδιο παραγωγής φυσικού αερίου από την επαρχία φυσικού αερίου Troll West, το οποίο ξεκίνησε το 2021, περιελάμβανε οκτώ γεωτρήσεις και έναν νέο αγωγό προς την πλατφόρμα Troll A, μαζί με μια νέα μονάδα εισόδου.

Το στάδιο 2 θα παρατείνει περαιτέρω αυτό το οροπέδιο κατά περίπου τέσσερα χρόνια, ενώ παράλληλα θα επιβραδύνει τη μείωση της παραγωγής κατά τα επόμενα 10 έως 12 χρόνια.

Αυξημένες αποδόσεις των νορβηγικών κοιτασμάτων

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις στο Kollsnes αύξησαν την απόδοση των νορβηγικών κοιτασμάτων από 121 MMcf/d σε 129 MMcf/d.

Επιπλέον, η κοινοπραξία OneSubsea της SLB εξασφάλισε σύμβαση από την Equinor για το δεύτερο στάδιο της φάσης 3 του έργου Troll.

Η ανάθεση επεκτείνει μια προηγούμενη σύμβαση με σημαντικό πρόσθετο πεδίο εφαρμογής στο πεδίο Troll.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης