Τελευταία Νέα

ΕΕ: Νέοι κανόνες για την στήριξη των net-zero τεχνολογιών (Μontel)

ΕΕ: Νέοι κανόνες για την στήριξη των net-zero τεχνολογιών (Μontel)
Ο στόχος είναι να υπάρχει λειτουργική παραγωγική ικανότητα για τουλάχιστον 30 GW ηλιακών φωτοβολταϊκών, τουλάχιστον 36 GW για αιολικά και τουλάχιστον 550 GWh για μπαταρίες έως το 2030
Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ υπέγραψε τη Δευτέρα (27/5) τους νέους κανόνες για την ενίσχυση της παραγωγής τεχνολογίας καθαρών μηδενικών εκπομπών στο μπλοκ, καθώς οι 27 επιδιώκουν να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ και την Κίνα και να έχουν απαλλαγεί από τον άνθρακα έως το 2050.

Σύμφωνα με το Montel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Μάρτιο του 2023 την Πράξη για τη Βιομηχανία Καθαρών Μηδενικών Εκπομπών (NZIA) σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 40% της αναμενόμενης ζήτησης της ΕΕ για τεχνολογίες καθαρών μηδενικών εκπομπών, όπως ηλιακά πάνελ, ανεμογεννήτριες και μπαταρίες, θα παράγεται στο μπλοκ μέχρι το 2030.

Αυτό μεταφράζεται σε στόχο να υπάρχει λειτουργική παραγωγική ικανότητα για τουλάχιστον 30 GW ηλιακών φωτοβολταϊκών, τουλάχιστον 36 GW για αιολικά και τουλάχιστον 550 GWh για μπαταρίες έως το 2030.

Οι κανόνες απαιτούν επίσης από τις εθνικές κυβερνήσεις να εξετάζουν μη τιμολογιακά κριτήρια όπως η βιωσιμότητα, η ανθεκτικότητα, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά στις δημοπρασίες τους για την κατασκευή δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο στόχος είναι να υποστηριχθούν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές στον ανταγωνισμό τους με τους κατασκευαστές χαμηλού κόστους.

Η Κίνα

Τον Απρίλιο, η γαλλική εταιρεία κατασκευής ηλιακών συλλεκτών Systovi αναγκάστηκε να κλείσει, κατηγορώντας «την ξαφνική επιτάχυνση του κινεζικού ντάμπινγκ και το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς λόγω προστατευτικών μέτρων».

Αυτό ήταν μια αναφορά στο νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος περιλαμβάνει επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για συγκεκριμένες καθαρές τεχνολογίες.

Η Ursula von der Leyen από την πλευρά της δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η κατάσταση στην Κίνα είναι πιο αδιαφανής από ό,τι στις ΗΠΑ, με «κρυφές επιδοτήσεις» που επηρεάζουν ένα ευρύτερο φάσμα βιομηχανικών τομέων.

Η NZIA έχει επίσης ως στόχο η ΕΕ να είναι σε θέση να διοχετεύει τουλάχιστον 50 εκατ. τόνους CO2 ετησίως έως το 2030 σε εγχώριους χώρους αποθήκευσης, ώστε να δοθεί ώθηση στον τομέα της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Οι κανόνες της NZIA θα καταστούν δεσμευτικοί μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης