Τελευταία Νέα

Συρρικνώνεται η αγορά οικιακών ηλιακών πάνελ στην Καλιφόρνια

Συρρικνώνεται η αγορά οικιακών ηλιακών πάνελ στην Καλιφόρνια
Η πτώση κατά 40% των αιτημάτων προσφοράς αποτελεί «προπορευόμενο δείκτη» για την πορεία της αγοράς και «είναι ίσως το πιο σαφές μήνυμα μέχρι στιγμής για μια ουσιαστική συρρίκνωση της αγοράς», δήλωσε η LNBL
Η Καλιφόρνια άλλαξε την πολιτική της για την οικιακή ηλιακή ενέργεια στις 15 Απριλίου 2023, καταργώντας την καθαρή μέτρηση ενέργειας (NEM) και προχωρώντας προς ένα τιμολόγιο καθαρής χρέωσης (NBT).

Η αλλαγή αυτή μείωσε το ποσοστό που καταβάλλεται στους πελάτες για την εξαγωγή της πλεονάζουσας ηλιακής παραγωγής τους στο δίκτυο κατά περίπου 80%.

Ένα χρόνο αργότερα, το Εθνικό Εργαστήριο Lawerence Berkeley (LNBL) δημοσίευσε έκθεση αξιολόγησης των αλλαγών στην αγορά ηλιακής ενέργειας στις οικιακές στέγες της πολιτείας.

Το LNBL διαπίστωσε ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις σε στέγες στην Καλιφόρνια το 2023 ήταν περίπου ίσες με αυτές το 2022.

Ωστόσο, το 80% των συστημάτων που εγκαταστάθηκαν ήταν τύπου NEM 2.0, ενώ μέχρι σήμερα, περίπου 50.000 συστήματα έχουν διασυνδεθεί βάσει της νέας δομής NBT, επιπλέον των 200.000 συστημάτων NEM που διασυνδέθηκαν κατά την ίδια περίοδο.

Τα δεδομένα από την EnergySage, διαχειριστή του μεγαλύτερου ιστότοπου αναφοράς οικιακών ηλιακών συστημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, «υποδηλώνουν μια διαρκή ύφεση», αναφέρει η έκθεση.

Η κάμψη

Οι αιτήσεις προσφοράς αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του διαστήματος Δεκεμβρίου 2022-Απριλίου 2023, δηλαδή στην περίοδο μεταξύ της ανακοίνωσης και της εφαρμογής του NBT.

Έκτοτε, τα μηνιαία αιτήματα προσφοράς βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 60% των ιστορικών (2019-21) επιπέδων.

Η πτώση κατά 40% των αιτημάτων προσφοράς αποτελεί «προπορευόμενο δείκτη» για την πορεία της αγοράς και «είναι ίσως το πιο σαφές μήνυμα μέχρι στιγμής για μια ουσιαστική συρρίκνωση της αγοράς», δήλωσε η LNBL.

Μια σημαντική συρρίκνωση της αγοράς ηλιακής ενέργειας σε στέγες δεν είναι το ιδανικό αποτέλεσμα για την Καλιφόρνια, μια πολιτεία με φιλόδοξους στόχους καθαρής ενέργειας και μια κρίση οικονομικής προσβασιμότητας στην ηλεκτρική ενέργεια.

Τι λένε οι επαγγελματίες

Οι ηγέτες των επαγγελματικών ενώσεων έχουν προειδοποιήσει ότι η Καλιφόρνια είναι απίθανο να επιτύχει τους στόχους της για καθαρή ενέργεια χωρίς την συνεισφορά των οικιακών ηλιακών πάνελ.

Ωστόσο, η μετάβαση στην NBT έχει δημιουργήσει ορισμένα θετικά αποτελέσματα στην Καλιφόρνια.

Το προφίλ ενός εγκατεστημένου συστήματος έχει αλλάξει σημαντικά. Πριν από τη ΝΒΤ, οι πελάτες συνδέονταν με συστοιχίες συσσωρευτών ενέργειας με μπαταρίες σε ποσοστό περίπου 10% των εγκαταστάσεων.

Τώρα, οι εγκαταστάσεις μετά τη ΝΒΤ περιλαμβάνουν μπαταρίες στο 60% των περιπτώσεων.

Αυτό είναι σημαντικό για τους διαχειριστές του δικτύου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι επιδιώκουν να εξομαλύνουν την αναντιστοιχία μεταξύ της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ηλιακή ενέργεια και των απαιτήσεων στο δίκτυο.

Αυτή η αναντιστοιχία, που συχνά αντιπροσωπεύεται από την λεγόμενη «καμπύλη πάπιας», έχει βαθύνει στην Καλιφόρνια, προκαλώντας προβλήματα τιμολόγησης και συντήρησης του δικτύου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης