Ενέργεια

Η Ρωσία σφραγίζει συμφωνία σε πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο με το Ουζμπεκιστάν

Η Ρωσία σφραγίζει συμφωνία σε πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο με το Ουζμπεκιστάν
Τόσο το Καζακστάν όσο και το Ουζμπεκιστάν διαθέτουν κοιτάσματα ουρανίου, γεγονός που τα καθιστά προνομιακό έδαφος για έργα πυρηνικής ενέργειας
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν τη Δευτέρα (27/5), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να συμφώνησε σε μια συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην ιστορία της Κεντρικής Ασίας μέσω της ρωσικής εταιρείας Rosatom, αναφέρει το Reuters, σε μια κίνηση που πιθανότατα σχεδιάστηκε για να δείξει την αντοχή της Μόσχας στις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Oil Price, τα εγχώρια ρωσικά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τη Δευτέρα ότι ο Πούτιν δεσμεύτηκε να διαθέσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ουζμπεκιστάν, γεγονός που ώθησε τον πρόεδρο της κεντροασιατικής χώρας Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ να αναφερθεί στην επίσκεψη ως προάγγελο «της έναρξης μιας νέας εποχής στη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση και τις σχέσεις συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας», όπως αναφέρει το Reuters.

Έγγραφα του Κρεμλίνου που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι η Rosatom σχεδιάζει να κατασκευάσει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Ουζμπεκιστάν, με στόχο 55 MW ο καθένας.

Κομβικό το έργο για την Κεντρική Ασία

Το νέο πυρηνικό έργο, το οποίο, εάν συνεχιστεί, θα αποτελέσει το πρώτο έργο πυρηνικής ενέργειας στην Κεντρική Ασία, είναι μικρότερο από ένα προηγούμενο έργο που συμφωνήθηκε το 2018, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Τόσο το Καζακστάν όσο και το Ουζμπεκιστάν διαθέτουν κοιτάσματα ουρανίου, γεγονός που τα καθιστά προνομιακό έδαφος για έργα πυρηνικής ενέργειας.

Συμφωνία και για το αέριο

Πέρα από αυτή τη συμφωνία, ο Μιρζιγιόγεφ φέρεται επίσης να εξέφρασε ενδιαφέρον για εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο ο Πούτιν υποχρέωσε με την υπόσχεση να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς το κράτος της Κεντρικής Ασίας.

Ο Πούτιν φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Τασκένδη ότι οι εργασίες «βρίσκονται σε εξέλιξη» για τη σημαντική αύξηση του όγκου των εξαγωγών φυσικού αερίου προς το Ουζμπεκιστάν σε 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2025, ανέφερε το Baron's.

Το ρωσικό φυσικό αέριο φτάνει στο Ουζμπεκιστάν μέσω ενός αγωγού στο Καζακστάν που άρχισε να λειτουργεί πέρυσι, με αναμενόμενη χωρητικότητα το 2024 3,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Με τα ενεργειακά της προϊόντα αποκομμένα από τις ευρωπαϊκές αγορές, η Μόσχα αναζωογονεί τις ενεργειακές και τεχνολογικές σχέσεις με τα ασιατικά έθνη, ξεκινώντας από την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης