Χαράς ευαγγέλια για τους παραγωγούς υδρογόνου στην Ιαπωνία η οποία αναμένεται να θεσπίσει νόμο που να προβλέπει επιδοτήσεις για το εν λόγω καύσιμο διάρκειας 15 ετών (με κάποιες προϋποθέσεις), σύμφωνα με δημοσίευμα του hydrogeninsight.com.
Σημειώνεται ότι ο Fumio Kishida (πρωθυπουργός του ασιατικού κράτους), έχει υποσχεθεί προηγουμένως 3 τρισεκατομμύρια ¥ (19,24 δισεκατομμύρια δολάρια) εκ μέρους της κυβέρνησης, για να υποστηρίξει την ανάπτυξη καθαρού υδρογόνου βάσει του νόμου η οποία θα λάβει τη μορφή επιδότησης τύπου Συμβάσεων Διαφοράς.
Τρόπος είσπραξης των επιχορηγήσεων
Οι παραγωγοί θα λάβουν μια «τιμή απεργίας» που αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ του κόστους του υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και της αμμωνίας με το κόστος του υγροποιημένου φυσικού αερίου και του άνθρακα, αντίστοιχα.
Αυτό φαίνεται να είναι ένα νεύμα… στα σχέδια των ιαπωνικών ενεργειακών εταιρειών για ανάμειξη υδρογόνου με φυσικό αέριο και αμμωνίας με άνθρακα σε υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Αυτές οι επιδοτήσεις (θα καθορίζονται μεμονωμένα για κάθε συγκεκριμένο έργο) θα καταβάλλονται στους παραγωγούς για 15 χρόνια, εφόσον η προμήθεια θα ξεκινήσει πριν από το 2030.
Θα πρέπει όμως να δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να προμηθεύουν καθαρό H2 για άλλα 10 χρόνια μετά τα 15, οπότε και λήγει η περίοδος στήριξης του έτους.
Είναι σημαντικό ότι κάθε έργο θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει τους τελικούς χρήστες στην Ιαπωνία για το H2 (ή τα παράγωγά τους) προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις για τις επιδοτήσεις.
Το εισαγόμενο υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά τον όγκο παραγωγής από το εγχώριο H2, λόγω των δυσκολιών κατασκευής μεγάλων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πυκνοκατοικημένη Ιαπωνία.
Χρηματοδότηση με 2 χωριστές τιμές αναφοράς
Σύμφωνα με τον Tatsuya Terazawa (Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας της Ιαπωνίας το οποίο έχει στενούς δεσμούς με το METI), οι διεθνείς κατασκευαστές μπορούν ταυτόχρονα να κάνουν χρήση τόσο των ιαπωνικών επιδοτήσεων όσο και των αντίστοιχων παραγωγής στις χώρες τους, όπως οι εκπτώσεις φόρου παραγωγής 45 V στις ΗΠΑ και Νέο φορολογικό κίνητρο για την παραγωγή υδρογόνου της Αυστραλίας.
Το σύστημα επιδότησης CfD της Ιαπωνίας για καθαρό υδρογόνο φαίνεται ότι θα έχει 2 ξεχωριστές τιμές αναφοράς.
«Με τον συνολικό προϋπολογισμό του ¥ 3 τρισεκατομμύρια, ο νόμος HPA (Hydrogen Promotion Act) θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα σημαντικών απορριμμάτων και να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη μιας παγκόσμιας αγοράς για καθαρό υδρογόνο.
Το πλαίσιο για καθαρό υδρογόνο υπό την HPA, είναι ίσως το πιο ισχυρό στον κόσμο.
Παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αγοράς καθαρού υδρογόνου», λέει ο Terazawa.
Ο Terazawa επισημαίνει ότι τα 15 χρόνια στήριξης είναι υψηλότερα από τα 10 χρόνια που προσφέρουν τόσο οι εκπτώσεις φόρου 45 V στις ΗΠΑ όσο και οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου στην ΕΕ.
«Για να είναι ένας παγκόσμιος παίκτης στην προμήθεια καθαρού υδρογόνου, πιστεύω ότι είναι στρατηγικά σημαντικό να επιλεγεί στην πρώτη ομάδα έργων που θα υποστηριχθούν [από τις ιαπωνικές επιδοτήσεις]. Καθώς η διαδικασία επιλογής θα είναι άκρως ανταγωνιστική, η ελκυστικότητα των έργων θα πρέπει να «βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο» πριν προχωρήσει η επίσημη διαδικασία», προσθέτει.
Πιθανότητα θέσπισης του νόμου μέχρι το τέλος καλοκαιριού
Ο νέος νόμος πρέπει να θεσπιστεί επίσημα από την κυβέρνηση εντός 6 μηνών από σήμερα, αλλά οTerazawa λέει ότι αυτό είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
«Μόλις θεσπιστεί, θα ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία επιλογής έργων», πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι «Ενώ η βελτίωση μπορεί να απαιτεί ουσιαστική πολιτική υποστήριξη από τις χώρες εξαγωγής, η εξέταση των τεχνολογιών-παικτών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και τη μεταφορά θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο.
Η ένταξη στην πρώτη ομάδα προμηθευτών καθαρού υδρογόνου εμπορικής κλίμακας θα δώσει σε αυτά τα έργα το στρατηγικό πλεονέκτημα να είναι ηγέτες σε μια αναδυόμενη αγορά καθαρού υδρογόνου. Αυτή η ευκαιρία δεν μπορεί να χαθεί».
www.worldenergynews.gr