Συνομιλίες με ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ
Η νέα πρωτοβουλία κρίνεται απαραίτητη από το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να «απελευθερωθούν» οι επενδύσεις της αποθήκευσης και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των περικοπών και των μηδενικών τιμών.
Ήδη τα στελέχη του ΥΠΕΝ βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) καθώς και με τους διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), πριν προχωρήσουν με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα αλλάξει τις προτεραιότητες στη χορήγηση όρων σύνδεσης που ισχύουν σήμερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας βρίσκονται σήμερα στην ουρά της σειράς προτεραιότητας, στις υποομάδες 1 και 2 της ομάδας Δ, με τον ΑΔΜΗΕ να βρίσκεται ακόμη στην εξέταση των αιτήσεων της ομάδας Α.
Μετά τις ευρωεκλογές η προκήρυξη
Όσον αφορά στους διαγωνισμούς για αποθήκευση ενέργειας και για συστήματα ΑΠΕ με μπαταρίες, …γράφουν ακόμη καθυστερήσεις. Ειδικότερα, μετά τις ευρωεκλογές έχει πλέον μετατεθεί η προκήρυξη από τη ΡΑΑΕΥ της τρίτης ανταγωνιστικής διαδικασίας για τετράωρες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος περίπου 300 MW, οι οποίες θα διεκδικήσουν λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση. Είχαν προηγηθεί άλλοι δύο αντίστοιχοι διαγωνισμοί (Αύγουστος 2023 και Φεβρουάριος 2024) με δημοπρατούμενη ισχύ 400 MW και 300 MW αντίστοιχα. Και οι τρεις διαγωνισμοί, για ισχύ 1.000 MW, θα στηριχθούν με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες λόγω των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων έως το 2026 και με δεδομένη την καθυστέρηση στη διεξαγωγή και του τρίτου διαγωνισμού.
Καθυστέρηση καταγράφεται και στον επόμενο διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 175 MW, με κονδύλια περίπου 85 εκατ. ευρώ από το REPowerEU, του οποίου η προκήρυξη αναμενόταν πριν το Πάσχα. Επίσης, μετά τις ευρωεκλογές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν και οι ανταγωνιστικές διαδικασίες για έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένες μπαταρίες, συνολικής ισχύος 250 MW. Για τα έργα που θα συμμετέχουν στο νέο διαγωνιστικό σχήμα, θα οριστούν επιπλέον περιορισμοί στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας, πλέον όσων ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Αργότερα, θα ακολουθήσουν ακόμη δύο ανταγωνιστικές διαδικασίες για δίωρες μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, δημοπρατούμενης ισχύος 200 MW και 325 MW αντίστοιχα.
Πλεονάζουσα ηλεκτροπαραγωγή
Η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να επιτρέψει τη μέγιστη αξιοποίηση της πλεονάζουσας πράσινης ηλεκτροπαραγωγής (δηλαδή όταν η παραγόμενη ενέργεια υπερβαίνει τη ζήτηση και τις δυνατότητες εξαγωγών) μέσω αυτόνομων σταθμών αποθήκευσης, δηλαδή μονάδων αντλησιοταμίευσης και standalone μπαταριών, θωρακίζοντας την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Έτσι θα περιοριστούν και οι περικοπές ανανεώσιμης ενέργειας που εφαρμόζονται όταν η παραγωγή είναι μεγάλη και η κατανάλωση χαμηλή.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως για μονάδες αποθήκευσης είναι τεράστιο. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, έως και τον Φεβρουάριο 2024 είχαν εκδοθεί άδειες για 815 έργα αποθήκευσης (τα 786 με συσσωρευτές και τα 29 με τεχνολογία αντλησιοταμίευσης), συνολικής ισχύος 44,1 GW, εκ των οποίων τα 39 GW είναι μπαταρίες. Επίσης έως σήμερα έχουν εξασφαλίσει βεβαίωση παραγωγού 150 φωτοβολταϊκά έργα με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης (συνολικής ισχύος 8,95 GW και εγκατεστημένη χωρητικότητα 16,41 GWh). Άδεια έχει δοθεί και σε 10 αιολικά έργα με μπαταρίες.
www.worldenergynews.gr