Απαισιόδοξες προβλέψεις για την εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας παρά τις προσπάθειές της για ανάκαμψη (Reuters)
Η Gazprom (εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας) η οποία κάποτε ήταν η πιο κερδοφόρα ρώσικη εταιρεία, πλέον αντιμετωπίζει προβλήματα στο θέμα της κερδοφορίας λόγω της πτώσης των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Παρότι αγωνίζεται να καλύψει το κενό των χαμένων ευρωπαϊκών πωλήσεων φυσικού αερίου με την εγχώρια αγορά και τις κινέζικες εξαγωγές, δύσκολα θα ανακάμψει, όπως υποστηρίζει το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα μια ετήσια καθαρή ζημία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την πρώτη της από το 1999, μετά από μια απότομη πτώση του εμπορίου με την Ευρώπη.
Τα προβλήματα της Gazprom αντικατοπτρίζουν τον βαθύ αντίκτυπο που είχαν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη βιομηχανία φυσικού αερίου της Ρωσίας, καθώς και τους περιορισμούς της αυξανόμενης εταιρικής σχέσης της Μόσχας με την Κίνα.
Ο αντίκτυπος των διεθνών κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου ήταν ευκολότερος να απορροφήσει η Μόσχα, επειδή η Ρωσία μπόρεσε να ανακατευθύνει τις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου σε άλλους αγοραστές.
Πτώση εξαγωγών της Gazprom στην Ευρώπη
Η Gazprom βασιζόταν στην Ευρώπη ως τη μεγαλύτερη αγορά πωλήσεών της μέχρι το 2022, όταν η σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom.
Η Ρωσία παρείχε συνολικά περίπου 63,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην Ευρώπη με διάφορες διαδρομές το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom και τους υπολογισμούς του Reuters. Ο όγκος μειώθηκε περαιτέρω, κατά 55,6%, στα 28,3 bcm πέρυσι.
Αυτό συγκρίνεται με το ανώτατο όριο των 200,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που άντλησε η Gazprom το 2018 στην ΕΕ και σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία.
Οι μυστηριώδεις εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022 υπονόμευσαν επίσης σημαντικά το ρωσικό εμπόριο φυσικού αερίου με την Ευρώπη.
Στροφή της Ρωσίας την Κίνα
Η Ρωσία έχει στραφεί προς την Κίνα, επιδιώκοντας να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου με αγωγούς στα 100 bcm ετησίως έως το 2030. Η Gazprom ξεκίνησε τις προμήθειες φυσικού αερίου με αγωγούς στην Κίνα μέσω του Power of Siberia στα τέλη του 2019.
Σκοπεύει να φτάσει την ετήσια δυναμικότητα των 38 bcm της Power of Siberia μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ η Μόσχα και το Πεκίνο συμφώνησαν επίσης το 2022 για εξαγωγές 10 bcm από το νησί Sakhalin του Ειρηνικού.
Η μεγαλύτερη ελπίδα της Ρωσίας είναι ο αγωγός Power of Siberia 2 μέσω Μογγολίας ο οποίος σχεδιάζεται να εξάγει 50 bcm ετησίως. Αλλά αυτό έχει χτυπήσει ορισμένες παγίδες λόγω της έλλειψης συμφωνίας σχετικά με τις τιμές και άλλα θέματα.
«Ενώ η Gazprom θα δει κάποια πρόσθετα έσοδα από τις εξαγωγές όταν όλοι αυτοί οι αγωγοί θα λειτουργήσουν, δεν θα μπορέσει ποτέ να αντισταθμίσει πλήρως την επιχείρηση που έχασε από την Ευρώπη», είπε στη Wood Mackenzie η Κατερίνα Φιλιππένκο, (διευθύντρια έρευνας για το φυσικό αέριο και το LNG).
Απαισιόδοξη εκτίμηση για το ρώσικο άνοιγμα… στην Κίνα
Η Ρωσία έχει επίσης δυσκολευτεί μέχρι στιγμής να δημιουργήσει ένα κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου στην Τουρκία, μια ιδέα που πρωτοεμφανίστηκε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Οκτώβριο του 2022. Έκτοτε δεν έχει αναφερθεί σημαντική εξέλιξη.
Ακόμα κι αν η Gazprom μπορέσει να βάλει σε λειτουργία τον αγωγό της στην Κίνα, τα έσοδα από τις πωλήσεις θα είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή BCS με έδρα τη Μόσχα, τα έσοδα της Gazprom από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2015-2019 ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα χάρη στις μηνιαίες προμήθειες 15,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή των 286,9 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας, και τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom 22,7 bcm πέρυσι, η συνολική αξία του φυσικού αερίου της εταιρείας που πωλήθηκε στην Κίνα θα μπορούσε να φτάσει τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ολόκληρο το 2023. .
Η Gazprom δεν αποκάλυψε τα έσοδά της από πωλήσεις στην Ευρώπη ή την Κίνα για το 2023 ξεχωριστά.
Ο Δρ Michal Meidan (επικεφαλής της China Energy Research στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης), δήλωσε ότι η Κίνα είναι απίθανο να αντικαταστήσει την Ευρώπη για τη Ρωσία ως μια εξαιρετικά κερδοφόρα αγορά εξαγωγής φυσικού αερίου.
«Η Κίνα δίνει στη Ρωσία μια διέξοδο, αλλά σε πολύ χαμηλότερες τιμές και έσοδα από την Ευρώπη», είπε.
Το 2023, το ρωσικό αέριο αγωγών πωλήθηκε με 6,6 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) στην Κίνα και ελαφρώς χαμηλότερα από αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2024 στα 6,4 $/mmBtu.
Αυτό συγκρίνεται με μια μέση τιμή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη 12,9 $/mmBtu πέρυσι.
Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters τον περασμένο μήνα, η Ρωσία αναμένει ότι η τιμή του φυσικού αερίου της για την Κίνα θα συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά τα επόμενα 4 χρόνια, ενώ το χειρότερο σενάριο δεν αποκλείει πτώση 45% στα 156,7 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (περίπου 4,4 δολάρια ανά mmBtu) το 2027 έναντι του 2023.
Δεν ανέφερε τι μπορεί να μειώσει τις τιμές, αλλά η Ρωσία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου αγωγών προς την Κίνα, όπως το Τουρκμενιστάν, καθώς και το θαλάσσιο υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Τα οικονομικά στοιχεία της Gazprom, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις μονάδες πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας της, έδειξαν ότι τα έσοδα από την επιχείρηση φυσικού αερίου μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ πέρυσι, σε κάτι περισσότερο από 3,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ενώ οι πωλήσεις πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου ανήλθαν σε 4,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια, αυξημένες κατά 4,3 %, σύμφωνα με την BCS brokerage.
Ο Alexei Belogoriyev του Ινστιτούτου Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών που εδρεύει στη Μόσχα είπε ότι θα ήταν αδύνατο για την Gazprom να αποκαταστήσει την κερδοφορία βασιζόμενη αποκλειστικά στις δραστηριότητες της στο φυσικό αέριο.
Είπε ότι η στρατηγική στροφή προς την παραγωγή και την εξαγωγή αμμωνίας, μεθανόλης και άλλων προϊόντων επεξεργασίας αερίου για την Gazprom είναι δυνατή, αλλά δεν θα δώσει γρήγορη απόδοση.
«Ταυτόχρονα, οι προοπτικές για το Power of Siberia 2 παραμένουν ασαφείς: η Κίνα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί τόσες πρόσθετες εισαγωγές το 2030 λόγω της πιθανής επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης και των υψηλών εγχώριων ρυθμών παραγωγής φυσικού αερίου», είπε.
www.worldenergynews.gr