Η εταιρεία διαχειρίζεται τα τεμάχια 2, 3, 6, 8 και 9 και έχει συμμετοχές στα τεμάχια 7 και 11.
Παρ’ ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας και ο διευθύνων σύμβουλος της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτσι αρκέστηκαν σε μια φειδωλή κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση που είχαν χθες, με στενούς τους συνεργάτες, στο Προεδρικό Μέγαρο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Κρόνος, στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ, πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης προβάλλει ξανά η επιθυμία της ιταλικής εταιρείας να επισπεύσει τις διαδικασίες αξιοποίησης του κοιτάσματος.
Ικανοποιητική πληροφόρηση για τα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας, Κωνσταντίνου Κόμπου και Γιώργου Παπαναστασίου, δεν υπάρχει. Ωστόσο, οι σχετικά πρόσφατες δηλώσεις που είχαν γίνει από τον κ. Ντεσκάλτσι και εν μέρει από τον κ. Παπαναστασίου, για πιθανότητα αξιοποίησης του κοιτάσματος Κρόνος μέσω των εγκαταστάσεων του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο επίσης διαχειρίζεται η ENI, φαίνεται ότι εξακολουθούν να είναι βάσιμες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Ιταλία και αλλού, η ENI και οι συνεργάτες της αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην άντληση φυσικού αερίου από το Ζορ και υπάρχει η εκτίμηση πως αν κάποιες ποσότητες φυσικού αερίου από τον γειτονικό Κρόνο μεταφερθούν στο Ζορ και αξιοποιηθούν ώστε να αυξηθεί η πίεση για την άντληση του εκεί αποθέματος, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
Θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η προοπτική συζητήθηκε χθες στο Προεδρικό, παρ’ ότι δεν είναι το μόνο σενάριο που συζητείται. Ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η χρήση φυσικού αερίου από τον Κρόνο για την υπερπήδηση εμποδίων άντλησης στο Ζορ παραμένει στις σκέψεις του κ. Ντεσκάλτσι, τότε οι πιθανότητες να επισπευθούν όντως οι εργασίες για αξιοποίηση του Κρόνου θα είναι αυξημένες.
Σε περίπτωση που αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, το φυσικό αέριο του Κρόνου θα καταλήξει σε εγκαταστάσεις στην Αίγυπτο, μέσω του υφιστάμενου αγωγού που συνδέει το Ζορ με τα παράλια της γειτονικής χώρας. Κάτι τέτοιο προφανώς μειώνει την κεφαλαιουχική δαπάνη αλλά συμβάλλει και στην εξοικονόμηση χρόνου.
Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, είτε από την Κυβέρνηση είτε από την ΕΝΙ, για το απόθεμα του κοιτάσματος Κρόνος, μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση Κρόνος 2, τέλη του 2023. Η αρχική εκτίμηση, μετά την πρώτη γεώτρηση Κρόνος, μιλούσε για 2 με 3 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου. Πιθανόν η εκτίμηση για την ποσότητα αυτή να έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες επιβεβαίωσε την ύπαρξη και δεύτερου ταμιευτήρα.
Η κοινή δήλωση
Μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον CEO της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, εκδόθηκε κοινή δήλωση, μέσα από την οποία επισημαίνεται ο στόχος της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης για γρήγορη αξιοποίηση του φυσικού αερίου στα κοιτάσματα Κρόνος και Ζευς, στο τεμάχιο 6, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ποσοτήτων αερίων στην Κύπρο για την τοπική ηλεκτροπαραγωγή.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni εξέτασαν τις ανακαλύψεις που έγιναν το 2022 από την Eni και τον εταίρο της, TotalEnergies, στους γεωτρητικούς στόχους Cronos και Zeus, που οδήγησαν στην επιβεβαιωτική γεώτρηση Cronos 2 στα τέλη του 2023. Η τελευταία γεώτρηση, σύμφωνα με την κοινή δήλωση, περιελάμβανε δοκιμή παραγωγής φυσικού αερίου («άναμμα φόλγας») στις αρχές του 2024, που απέδωσε άριστα αποτελέσματα, με αυξημένους όγκους φυσικού αερίου. «Ενώ τα δεδομένα που αποκτήθηκαν είναι ακόμη υπό μελέτη, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των προηγούμενων γεωτρήσεων έχουν επιβεβαιωθεί», επισημαίνεται.
Η συνάντηση ήταν η αφορμή να συζητηθεί μια κοινή γρήγορη προσέγγιση για αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ενώ αξιολογήθηκαν πολλά σενάρια ανάπτυξης. Αναπτύχθηκαν τα κυριότερα σημεία των προσφερόμενων λύσεων, αναφέρεται, για την αποτελεσματική κάλυψη των εγχώριων αναγκών, καθώς και περιφερειακών και ευρωπαϊκών ενεργειακών προτεραιοτήτων στη σύντομη και μεγαλύτερη περίοδο. Η Eni είναι παρούσα στην Κύπρο από το 2013.
Η εταιρεία διαχειρίζεται τα τεμάχια 2, 3, 6, 8 και 9 και έχει συμμετοχές στα τεμάχια 7 και 11.