Έχει τη δυνατότητα να το πετύχει πιο γρήγορα από τα δέντρα (Nature Synthesis)
Συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστή για να προβλέψουν με ακρίβεια πώς τα μόρια θα συγκεντρωθούν στο νέο πορώδες υλικό.
Οι επιστήμονες χαιρέτησαν τη «συναρπαστική» ανακάλυψη ενός τύπου πορώδους υλικού που μπορεί να αποθηκεύσει διοξείδιο του άνθρακα.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Synthesis, μια ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο έφτιαξε κούφια μόρια σαν κλουβί, με υψηλή χωρητικότητα αποθήκευσης για αέρια του θερμοκηπίου, όπως διοξείδιο του άνθρακα και εξαφθοριούχο θείο.
Το εξαφθοριούχο θείο είναι πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να διαρκέσει χιλιάδες χρόνια στην ατμόσφαιρα.
Απαραίτητο για τη λύση των μεγαλύτερων προκλήσεων της κοινωνίας
Ο Δρ Marc Little, ο οποίος ηγήθηκε από κοινού της έρευνας, δήλωσε: «Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη γιατί χρειαζόμαστε νέα πορώδη υλικά για να βοηθήσουμε στην επίλυση των μεγαλύτερων προκλήσεων της κοινωνίας.
Για παράδειγμα, η άμεση δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα είναι ολοένα και πιο σημαντική, επειδή ακόμη και όταν σταματήσουμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα, θα υπάρχει ακόμα τεράστια ανάγκη για τη σύλληψη προηγούμενων εκπομπών που βρίσκονται ήδη στο περιβάλλον.
Η φύτευση δέντρων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την απορρόφηση του άνθρακα, αλλά είναι πολύ αργός.
Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ανθρώπινη παρέμβαση (όπως τα ανθρωπογενή μόρια) για να συλλάβουμε αποτελεσματικότερα τα αέρια του θερμοκηπίου από το περιβάλλον πιο γρήγορα».
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστή για να προβλέψουν με ακρίβεια πώς τα μόρια θα συγκεντρωθούν στο νέο πορώδες υλικό, μια μέθοδος που σύμφωνα με τον Dr Little θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω στο μέλλον μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Συγκεκριμένα είπε: «Ο συνδυασμός υπολογιστικών μελετών όπως η δική μας με νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου προσφορά νέων υλικών για την επίλυση των πιο πιεστικών κοινωνικών προκλήσεων και αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Εάν είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να τα προβλέψετε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, τότε μπορούμε πραγματικά να επιταχύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο μπορούμε να ανακαλύψουμε αυτούς τους νέους τύπους πορωδών υλικών χωρίς να χρειάζεται να φτιάξουμε κανένα από αυτά στο εργαστήριο εκ των προτέρων».
Ο Δρ Λιτλ περιέγραψε τη μελέτη ως ένα «σημαντικό βήμα» για την ανάπτυξη άλλων υλικών και πρόσθεσε ότι μόρια με πολύπλοκες δομές θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση τοξικών ενώσεων γνωστών ως πτητικές οργανικές ενώσεις από τον αέρα και θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ιατρική επιστήμη.
«Βλέπουμε αυτή τη μελέτη ως ένα σημαντικό βήμα προς το ξεκλείδωμα τέτοιων εφαρμογών στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Χρηματοδότηση και υποστήριξη της έρευνας
Εκτός από επιστήμονες στο Heriot-Watt, στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ανατολικής Κίνας.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών και το Leverhulme Trust.
Υποστηρίχτηκε επίσης από την ερευνητική εγκατάσταση Diamond Light Source, το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βασιλική Εταιρεία.
www.worldenergynews.gr