Η χώρα υπέγραψε συμφωνία στην COP28 για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας πυρηνικής ενέργειας
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ, έγιναν το πρώτο αραβικό κράτος που λειτούργησε το πυρηνικό εργοστάσιο Barakah το 2021 στο Άμπου Ντάμπι.
Σχεδιάζουν να αναζητήσουν προσφορές φέτος, ενδεχομένως μέσα στους επόμενους μήνες, για την κατασκευή τεσσάρων νέων αντιδραστήρων, δήλωσαν οι πηγές.
Επίσης ανέφεραν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκοπεύουν να αναθέσουν τον διαγωνισμό και να ξεκινήσουν την κατασκευή το συντομότερο φέτος, ώστε το νέο εργοστάσιο να είναι λειτουργικό έως το 2032, προκειμένου να καλύψει τις προβλεπόμενες ενεργειακές ανάγκες.
Ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός σε οποιονδήποτε υποψήφιο πλειοδότη, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών, κινεζικών και ρωσικών εταιρειών, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η Νότια Κορέα δεν θα αντιμετωπίζεται ως προτιμώμενος πλειοδότης.
Ερωτηθείσα για τα σχέδια για ένα δεύτερο εργοστάσιο, η Ομοσπονδιακή Αρχή για τον Πυρηνικό Κανονισμό (FANR) είπε ότι είναι έτοιμη να επανεξετάσει και να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες και κανονισμούς που θα χρειάζονταν όταν και εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να κατασκευάσει νέα εργοστάσια.
Η κρατική Emirates Nuclear Energy Co (ENEC), η οποία είναι ιδιοκτήτρια του πυρηνικού σταθμού Barakah, παρέπεμψε το Reuters σε μια δημόσια δήλωση που έκανε τον Ιανουάριο δηλώνοντας ότι «επικεντρώθηκε στην εξερεύνηση ευκαιριών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο εξωτερικό για να μεγιστοποιήσει την πλήρη αξία του την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε για την παράδοση και την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών μεγάλων έργων, με την επιφύλαξη επιβεβαιωμένης ζήτησης και εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές των ΗΑΕ».
Ο εξορυκτικός κολοσσός BHP πρότεινε την εξαγορά της Anglo American σχεδόν 39 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη... προσφέροντας μια συμφωνία που θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο χαλκού στον κόσμο.
Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης των ΗΑΕ δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.
Η Ρωσία είναι ένας μεγάλος παίκτης στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, μαζί με την Κίνα που κλιμακώνει γρήγορα τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της για την πυρηνική ενέργεια.
Εάν η Ρωσία ή η Κίνα επιλέγονταν ως πλειοδότες για το εργοστάσιο των ΗΑΕ, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει εντάσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες προσπάθησαν να απομονώσουν τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία και ανησυχούν όλο και περισσότερο για την εμβάθυνση των δεσμών των κρατών του Κόλπου με το Πεκίνο.
Συμφωνία συνεργασίας
Τα ΗΑΕ, τα οποία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την πυρηνική ενέργεια με τις ΗΠΑ το 2009, λένε ότι το πυρηνικό τους πρόγραμμα είναι ειρηνικό και αποκλειστικά για ενεργειακούς σκοπούς για να μειώσει την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.
Ήταν μια από τις χώρες που υπέγραψαν συμφωνία στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι στα τέλη του περασμένου έτους για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Αλλού στη Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος αναπτύσσει το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο, που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία. Η Σαουδική Αραβία έχει φιλοδοξίες για ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ που θα εμπόδιζε το κράτος του Κόλπου από τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Ο πυρηνικός σταθμός Barakah, που κατασκευάστηκε στη Νότια Κορέα, που βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι, στην ακτή προς τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, αναμένεται να παρέχει το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Ο τέταρτος και τελευταίος αντιδραστήρας του σταθμού Barakah πρόκειται να ξεκινήσει εμπορική λειτουργία φέτος, φέρνοντας το πυρηνικό εργοστάσιο σε πλήρη λειτουργία.
Οι τοποθεσίες που εξετάζονται για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο περιλαμβάνουν μια παράκτια τοποθεσία πιο κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, ανέφεραν πηγές.
Επίσης θα μπορούσε επίσης να κατασκευαστεί πιο κοντά στο υπάρχον εργοστάσιο στο Barakah.
www.worldenergynews.gr