Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αποχωρήσει από τη συνθήκη, η οποία, όπως λέει, αποτελεί εμπόδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια
Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας του 1998 επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μηνύσουν τις κυβερνήσεις για πολιτικές που βλάπτουν τις επενδύσεις τους. Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες το χρησιμοποίησαν για να ζητήσουν αποζημίωση για μέτρα που απαιτούν το κλείσιμο των μονάδων ορυκτών καυσίμων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αποχωρήσει από τη συνθήκη, η οποία, όπως λέει, αποτελεί εμπόδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια.
Οι Βρυξέλλες πρότειναν κοινή αποχώρηση, αφού μέλη της ΕΕ, όπως η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν τα δικά τους σχέδια να αποχωρήσουν, κυρίως λόγω κλιματικών ανησυχιών.
Η απώλεια της ΕΕ θα μειώσει περίπου στο μισό τα σημερινά 50 υπογράφοντα μέρη της συνθήκης, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης το Αζερμπαϊτζάν, η Ιαπωνία και η Τουρκία.
Η βουλευτής των Πρασίνων της ΕΕ Anna Cavazzini, η οποία ηγήθηκε των εργασιών του Κοινοβουλίου για την έξοδο από τη Συνθήκη, δήλωσε: «Αυτή η παράλογη συνθήκη έχει επιβραδύνει την προστασία του κλίματος και έχει κοστίσει στους πολίτες δισεκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων με τη μορφή νομικού κόστους ενώπιον ιδιωτικών δικαστηρίων διαιτησίας και αποζημιώσεων σε πολυεθνικές εταιρείες."
Τι θα κάνουν οι χώρες - μέλη
Η έγκριση του Κοινοβουλίου σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν να λάβουν μια τελική απόφαση για έξοδο από τη συνθήκη, που αναμένεται τον Μάιο, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ. Οι υπουργοί έδωσαν την αρχική τους υποστήριξη τον περασμένο μήνα.
Η Κύπρος και η Ουγγαρία ήθελαν να παραμείνουν, ενώ άλλες χώρες ανησυχούσαν ότι οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού της συνθήκης θα πήγαιναν χαμένες με την αποχώρησή τους.
Για να καταπραΰνουν αυτές τις ανησυχίες, οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν ότι θα επιτρέψουν πρώτα να περάσουν μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της συνθήκης, πριν αποχωρήσουν.
Οι υπογράφοντες τη συνθήκη συμφώνησαν τις μεταρρυθμίσεις πέρυσι, αλλά είχαν λίγες πιθανότητες να τεθούν σε ισχύ χωρίς την υποστήριξη της ΕΕ.
Μία από τις μεταρρυθμίσεις θα μείωνε στο μισό τον χρόνο που οι ενεργειακές εταιρείες εκτός ΕΕ θα συνέχιζαν να απολαμβάνουν την προστασία του συμφώνου για τις επενδύσεις τους στην ΕΕ, μετά την αποχώρηση του μπλοκ.
www.worldenergynews.gr