Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βουτιά» 46% στα καθαρά κέρδη της Eni στο α’ τρίμηνο – Crash test για τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους

«Βουτιά» 46% στα καθαρά κέρδη της Eni στο α’ τρίμηνο – Crash test για τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους
Ο τομέας φυσικού αερίου και LNG ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 325 εκατ. ευρώ (347,7 εκατ. δολάρια) την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σημειώνοντας μείωση κατά 77% σε ετήσια βάση
Τα οικονομικά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος δημοσίευσε σήμερα ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni, τα οποία έδειξαν σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη του ομίλου, με τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Πιο διεξοδικά, η Eni κατά το α’ τρίμηνο πούλησε συνολικά 2,7 δισ. κυβικά μέτρα (2 εκατομμύρια τόνους LNG), με τις τριμηνιαίες πωλήσεις να εμφανίζονται αυξημένες σε σύγκριση με τα 2,4 δισ. κυβικά μέτρα το δ’ τρίμηνο του 2023.

Συνολικά, η Eni ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBIT 4,12 δισ. ευρώ, με πτώση 46% στα καθαρά κέρδη της τα οποία έφτασαν τα 1,58 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένες ταμειακές ροές προ μεταβολών κεφαλαίου κίνησης 3,9 δισ. ευρώ

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μια σημαντική υποχώρηση στα κέρδη κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρίας, που έχουν να κάνουν με την υποχώρηση των ενεργειακών τιμών και ανοίγει ζήτημα για τα αποτελέσματα των εγχώριων ενεργειακών ομίλων στην αντίστοιχη περίοδο. Η αγορά αναμένει να δει πως θα διαμορφωθεί το πρώτο τρίμηνο από πλευράς αποτελεσμάτων στους δυο μεγαλύτερους ομίλους Μυτιληναίο και ΔΕΗ.

Για τον Μυτιληναίο το πρώτο τρίμηνο με όλες τις διαφοροποιήσεις στις ενεργειακές τιμές, την πτώση στο φυσικό αέριο αλλά και την αμφισβήτηση των PPAs, την αύξηση των αρνητικών τιμών στην Ευρώπη και την μείωση της ενεργειακής ζήτησης θα αποτελέσει ένα crash test στο συνεργατικό μοντέλο, που ο όμιλος ξεκίνησε το 2022. Θα είναι ένα βασικό κριτήριο στο πως αυτό λειτουργεί υπό όχι ευνοϊκές συνθήκες από πλευράς αποτελεσμάτων.

Αντίστοιχα για την ΔΕΗ, η οποία έχει επίσης το δικό της μοντέλο περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Ευρώπη με έμφαση στις ΑΠΕ το πρώτο τρίμηνο θα αποτελέσει κριτήριο.


Πως μειώθηκε η κερδοφορία της ENI


Αξίζει να σημειωθεί πως παρατηρείται πτωτική τάση στις πωλήσεις LNG τα τελευταία χρόνια, καθώς η εταιρεία πούλησε 9,6 bcm το 2023, 9,4 bcm το 2022 και 10,9 bcm το 2021.

Για το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Eni, συμπεριλαμβανομένου του LNG, ανήλθαν σε 15,45 δισ. κυβικά μέτρα, αυξημένες κατά 4% σε ετήσια βάση, λόγω των υψηλότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου που διατέθηκαν στην αγορά της Ιταλίας.

Εκτός Ιταλίας, οι ποσότητες φυσικού αερίου παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων πωλήσεων στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Γερμανία, που αντισταθμίστηκαν από τις χαμηλότερες ποσότητες που διατέθηκαν στην αγορά στην Τουρκία και τη Γαλλία, ανέφερε η Eni στην ενημέρωσή της.


Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τα αποτελέμστα της ENI για το α΄τρίμηνο:

1_34.png

Η παραγωγή φυσικού αερίου ήταν στα 4.937 mmcf/d το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση κατά 8% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της εξαγοράς της Neptune και της εκκίνησης του πλωτού έργου LNG Coral.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η Eni απέστειλε το πρώτο φορτίο LNG από την πλωτή εγκατάσταση LNG Tango που βρίσκεται αγκυροβολημένη στα ύδατα του Κονγκό και το φορτίο αυτό έφτασε πρόσφατα στην εγκατάσταση FSRU της Snam στο Piombino.

Μείωση στα κέρδη από φυσικό αέριο και LNG

Ο τομέας φυσικού αερίου και LNG της Eni ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 325 εκατ. ευρώ (347,7 εκατ. δολάρια) την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σημειώνοντας τεράστια μείωση κατά 77% σε ετήσια βάση.

«Η σημαντική μείωση σε σχέση με τα EBIT του α' τριμήνου του '23, οφείλεται στο χαμηλότερο εύρος τιμών (PSV και TTF περίπου κατά 50% χαμηλότερα σε σχέση με το α' τρίμηνο του '23) και στη μειωμένη μεταβλητότητα που επηρέασε τις ευκαιρίες συναλλαγών και βελτιστοποίησης», δήλωσε η Eni.


Την ίδια στιγμή, η Eni δήλωσε ότι θα αυξήσει την προγραμματισμένη για το 2024 επαναγορά μετοχών κατά 45% σε 1,6 δισ. ευρώ (1,71 δισ. δολάρια).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης